Vicepreşedinte Protecţia Consumatorilor: “Puii de pe piaţa românească sunt plini de antibiotice şi de hormoni”

22

Puii din import sunt dopaţi până la refuz cu hormoni, iar cei româneşti conţin cantităţi mari de antibiotic, ne avertizează prof. Eugen Irimia, expert în industrie alimentară şi alimentaţie publică şi vicepreşedinte al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor.

Este piaţa românească invadată de pui injectaţi cu hormoni?

 

Nu toţi crescătorii de păsări şi animale de la noi folosesc aceste metode, însă unii au pui la 21 de zile, alţii, la 28 de zile. Când vorbim despre pui de 21 de zile, vă daţi seama cât sunt de dopaţi. Când vorbim despre pui de 28 de zile, mai merge, parcă. Deşi nu se practică menţionarea pe eticheta produsului a acestui lucru, există producători care trec faptul că puii nu conţin hormoni. Oricum, este clar că nu poţi creşte un pui în 28 de zile fără hormoni.

În concluzie, neavând acces la aceste informaţii, suntem lipsiţi de apărare…

Eu spun altceva. Consumatorii nu ar trebui să accepte puii din afara ţării pentru că puii noştri sunt mult mai bine hrăniţi şi mai natural decât cei din import. La ora actuală, România duce o politică de hrănire naturală a păsărilor şi animalelor .

“Ţăranul român este prea sărac pentru a cumpăra chimicale”

Pe partea de alimentaţie de origine animală şi vegetală, produsele româneşti sunt de o mie de ori mai bune, fără să pună în pericol sănătatea consumatorilor, faţă de cele din Turcia, Uniunea Europeană – Olanda, Spania şi Italia. Or, ţăranul în România este prea sărac pentru a putea să-şi cumpere substanţe care să ajute planta.

Să înţeleg că stăm bine şi în ce priveşte producţia de carne?

Consumatorul ar trebui să fie înştiinţat de remanenţa antibioticului care se foloseşte la pui în România pentru a putea să se ferească. Aici avem o problemă. Puiul se injectează cu antibiotic, iar remanenţa acestuia este de circa 40 de zile. Ingerând antibioticul odată cu puiul consumat, imunitatea organismului nostru scade; noi deja avem un antibiotic continuu. Din această cauză, antibioticele pe care le mai avem pe piaţă nu prea îşi mai fac efectul. Acum, toată lumea este răcită şi până nu ia un augmentin nu mai face faţă. Tulpina este mult mai rezistentă. Şi, de ce să nu recunoaştem, toată carnea conţine antibiotic – de vită, de porc şi peştele de acvacultură.

“Pe piaţa din Olanda este interzisă comercializarea puilor exportaţi în România şi vânduţi aici la calitatea I. Legislaţia lor este mult mai riguroasă cu dopajul şi hormonii.” Prof. Eugen Irimia, vicepreşedinte al Asociaţiei pentru Protecţia Consumatorilor

“Noi suntem deja lada de gunoi a Europei în ceea ce priveşte alimentele şi trebuie să facem ceva în acest sens.” Prof. Eugen Irimia

40 de zile rămâne antibioticul în puiul injectat.

 

Sursa: http://www.ziarulring.ro/stiri/bucuresti/204589/Vicepresedinte-Protectia-Consumatorilor-Puii-de-pe-piata-romaneasca-sunt-plini-de-antibiotice-si-de-hormoni-

Citește și

Cmentariile sunt închise