Viața la țară în România comparativ cu restul Europei

15

fermier_caineFaptul că agricultura românească este definită de ferme pe suprafeţe limitate, randamente mici şi management de multe ori defectuos face ca angajaţii români din agricultură să aibă printre cele mai mici salarii din UE.

Salariul mediu al angajaţilor români din agricultură  este de până la cinci ori mai mic decât al celor din statele bogate ale Uniunii Europene, precum  Danemarca, Olanda sau Suedia, se arată în ultimul raport al Comisiei Europene privind agricultura. Potrivit studiului, românii, alături de bulgari, greci, lituanieni, letoni şi polonezi câştigă, în medie, 3 euro sau chiar mai puţin pe oră, faţă de peste 15 euro cât câştigă angajaţii din agricultură în Danemarca, Olanda şi Suedia.

Diferenţele provin atât din faptul că în statele dezvoltate se practică un alt tip de agricultură, bazată pe ferme foarte mari, dar şi ca urmare a condiţiilor economice din pieţele respective. Venitul este, de asemenea, o reflexie a tipului de management şi a productivităţii.”Acele state membre care au cu precădere ferme de mari dimensiuni au şi agricultorii cu cele mai mari venituri. Acele state membre vunde prodomină fermele mici (Bulgaria, România, Grecia, Portugalia)  au şi cele mai mici venituri”, se arată în raportul prezentat de economica.net. (Sursa: paginadeagricultura.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise