Vezi cine cumpără fabrica de zahăr de la Luduș!

Telenovela legată de fabrica de zahăr de la Luduș pare că se încheie cu „happy end”.

Producătorul francez de zahăr Tereos a anunţat miercuri că doi investitori români vor prelua activităţile sale din România, pe care intenţiona să le închidă, transmite agenția Reuters, citată de AGERPRES.

Potrivit reprezentanților Tereos, cumpărătorii sunt Mihaela Neagu şi Mihail-Daniel Matache, doi investitori în sectorul de agri-food din România, iar tranzacţia ar urma să se finalizeze în cursul săptămânii următoare.

Scurt istoric

Fabrica de zahăr de la Luduș a fost cumpărată în 2012 de grupul francez Tereos, al doilea mare producător de zahăr din lume în funcţie de volumul producţiei.

- Publicitate -

Până anul trecut, zahărul obţinut din sfecla de zahăr cultivată în România a asigurat aproximativ un sfert din necesarul de consum intern de 500.000 de tone pe an.

Potrivit producătorului francez, însă, fabrica de zahăr de la Luduș a înregistrat pierderi în fiecare an după 2014, astfel că, în luna februarie a anului trecut, Tereos a anunţat în mod oficial că a demarat consultările cu organizaţiile reprezentantive ale angajaţilor cu privire la posibila închidere a activităţilor sale din România.

În mai 2002, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, condus la vremea aceea de Adrian Chesnoiu, a demarat o serie de negocieri cu reprezentanții SC TEREOS RO SA pentru a identifica soluții de menținere a activității la fabrica de zahăr de la Luduș.

În septembrie 2022, după ce statul român s-ar fi retras din negocieri şi nu s-a găsit comparator, Tereos România SA a anunțat că se continuă planul de lichidare şi demolare a obiectivului.

În luna octombrie a anului trecut, un grup de fermieri din nouă judeţe ale Transilvaniei au făcut o nouă ofertă către patronatul francez al grupului Tereos SA pentru a cumpăra fabrica.

„Producătorii de sfeclă de zahăr din Transilvania vor prelua fabrica de zahăr de la Luduş. Cu ajutorul Ministerului Agriculturii, fabrica a fost salvată”, se lăuda atunci ministrul Petre Daea, însă contractul de achiziție care urma să fie semnat până la mijlocul lunii noiembrie nu a mai apărut…

Sperăm, totuși, că problemele de la fabrica de zahăr de la Luduş vor lua sfârșit în cele din urmă, odată cu preluarea ei, săptămâna viitoare, de către cei doi investitori români.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole