Perspectivele meteorologie pentru fermierii români nu arată bine, cel puțin în perioada imediat următoare. Avertizarea vine din partea lui Daniel Alexandru, șeful laboratorului Agrometeorologie din cadrul Administrației Naționale de Meteorologie (ANM).
Invitat de Ovidiu Ghinea în emisiunea ”Agricultura la Raport”, specialistul ANM le-a prezentat fermierilor prognoza meteo pentru perioada imediat următoare, alături de consecințele acesteia pentru culturile agricole.
”În perioada următoare nu vor veni precipitații, cel puțin pe zona de sud. Nu vorbim aici doar de zăpadă, ci în general de precipitații. Zona de sud este din nou ocolită de precipitații în următoarele 6-7 zile. Ceea ce se poate adăuga ca un dezavantaj pentru agricultură este că temperaturile vor mai crește în perioada următoare. Temperaturile vor atinge maxime de 10-11 grade Celsius în cursul zilei, ceea ce va ridica o serie de probleme pentru culturile aflate în câmp, pentru că există pericolul de reîntoarcere în vegetație, lucru care poate favoriza și apariția de boli și dăunători pe parcursul unei astfel de perioade cu temperaturi mai mari decât valorile normale în timpul iernii.
Poate după cele 7 zile există posibilitatea să apară precipitații și în zona aceasta, dar în perioada următoare nu se întrevăd precipitații care măcar să asigure un minim pentru această perioadă”, a precizat Daniel Alexandru în direct la AGRO TV.
Dacă despre următoarea săptămână nu se pot spune lucruri bune din punct de vedere agricol, perspectivele pe termen lung sunt ceva mai rezervate, datorită situațiilor imprevizibile care pot apărea pe parcurs.
”Chiar dacă prognozele pe termen lung indică posibilitatea unor astfel de precipitații, este mai bine să așteptăm până la apropierea acestui termen, deoarece pot interveni situații, apariția unor fenomene meteorologice pe termen scurt, care pot schimba orice prognoză de lungă durată. Ceea ce vă pot comunica este că în perioada de durată scurtă și medie nu se întrevăd precipitații pe zona de sud.
Cu toate că nu avem o iarnă grea din punct de vedere meteorologic, absența acestor precipitații care trebuiau să vină în toamnă și absența condițiilor de iarnă categorisesc iarna ca nu fiind neapărat blândă, ci fiind deficitară din punct de vedere al precipitațiilor. (…) Sperăm ca pragurile de temperatură să nu depășească -15 sau -20 de grade Celsius, astfel încât să nu existe compromiteri de cultură din cauza nevrozării frunzelor”, a mai transmis șeful laboratorului de agrometeorologie din cadrul ANM.