29 iulie 2021 - 06:02

Vesti bune pentru sectorul zootehnic! ”Exportul de animale va continua”

În această perioadă, când pandemia generată de virusul COVID-19 aduce numai vești triste atât la nivel general, cât și în sectorul agricol, se întrevede totuși și una benefică, aceea că agricultura trebuie adusă din nou acolo unde ii este locul, ca sector prioritar, pentru că se dovedește a fi singura care ne poate ajuta să traversăm aceste vremuri tulburi.

George Scarlat, secretar de stat în cadrul Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR), are o veste bună pentru crescătorii de animale care practică exportul. Deoarece ei și-au manifestat în mai multe rânduri teama că le va fi îngrădită acestă posibilitate, demnitarul dezminte zvonul, pe care îl pune mai mult pe seama unor companii intermediare care nu promovează interesele fermierilor.

Legat de acest aspect, atât punctul de vedere al Ministerului Agiculturii si Dezvoltarii Rurale, cât și al ANSVSA, este că exportul va continua și fermierii vor avea tot sprijinul pentru derularea în continuare a acestei activități.

Mai mult de atât, în noul Plan Național Strategic, este gândit deja ca măsura 4.1 – Modernizarea exploataților agricole să includă un set de prevederi  menite să sprijine crescătorii care desfășoară activitatea de îngrășare a mieilor, ținând cont că una dintre cele mai vizibile componente o  reprezintă fermele înregistrate ca persoane fizice, care vor fi încurajate și pe viitor.

George Scarlat, secretar de stat MADR, face o solicitare însă către fermieri, aceea de a crotalia și a înregistra toate animalele, nu pentru a fi fiscalizate, ci mai degrabă pentru a avea o imagine de ansamblu asupra efectivelor reale, pentru că din datele pe care ministerul le are rezultă că în România sunt, la această dată, peste 18,8 milioane oi și capre, în timp ce consumul per locuitor nu depășește anual 2,6 kg carne, unde rezultă clar ca avem resurse care trebuie sprijinite să se dezvolte.

Autor: Elena Picu