VASLUIENII VOR BENEFICIA SI ANUL VIITOR DE AJUTORUL DE MINIMIS PENTRU CRESTEREA PORCILOR

Direcția pentru Agricultură a Județului (DAJ) Vaslui va veni și anul viitor cu soluții pentru implementarea programului de acordare a unui ajutor de minimis în vederea producerii cărnii de porc.

În acest an, programul nu a avut niciun efect la nivelul județului Vaslui, din cauza lipsei de furnizori de purcei și procesatori. Eu am mers și am discutat cu toți procesatorii din județ. Aceștia nu au dorit să se înscrie în program din cauza prețurilor de achiziție a cărnii. Prin program ei trebuie să cumpere carnea pentru abatorizare cu 11 lei/kilogram, pe când de pe piața liberă o pot achiziționa cu 6 lei/ kilogramul viu sau 8 lei/kilogramul în carcasă. Vom căuta în continuare să identificăm furnizori de purcei și procesatori. Avantajul pe care îl au procesatorii prin acest program este că au posibilitatea să proceseze o carne de porc de calitate și să obțină produse cu valori gustative mai bune. Avem în program 65 de fermieri, care au solicitat 582 de purcei”, a spus Gigel Crudu, directorul DAJ.

În cadrul programului, crescătorii vor primi minim 2 și maxim 10 purcei, cu o greutate minimă de 10 kilograme, pentru creștere, îngrășare și livrare, a minimum 50% din porcii grași, către un procesator cu care au încheiat contract în acest sens, la o greutate, în viu, de minimum 130 kilograme/cap. Purceii pentru creștere și îngrășare sunt preluați de la furnizorii de purcei din rasele Bazna și/sau Mangalița, în baza unui contract de livrare și transportați către crescătorii de porci eligibili.

Ajutorul de minimis reprezintă numărul de purcei primiți cu titlu de beneficiari, iar valoarea acestuia se calculează solicitantului ajutorului, respectiv furnizorului de purcei, prin înmulțirea numărului de purcei cu 250 lei/cap purcel.

Sursa: estnews.ro
Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult