Vaslui: World Vision Romania a donat stupi unor familii din Todireşti, Dumeşti şi Rafaila

47

todirestiPotrivit unui comunicat de presa, membrii din 100 de familii vasluiene din  Todireşti, Dumeşti şi Rafaila au devenit apicultori. In trei ani, donaţia de 500 de stupi de la începutul proiectului desfasurat de World Vision Romania a fost înmulţită la 1.100 de stupi cu 20.000 de kg de miere. Aplicand ce au invatat la cursuri, apicultorii s-au perfectionat, s-au organizat in asociatii iar azi isi castiga traiul din miere. Unii dintre ei sprijina tinerii cu donatii de stupi.

Cei 100 de beneficiari ai Proiectului Apicol au primit fiecare echipament apicol în valoare de 1.000$ (5 stupi de albine şi instrumentar specific) şi au participat la cursuri de apicultură şi lecții practice în stupină. În total, bugetul proiectului a fost de 215.000$, bani investiţi în perioada 1 octombrie 2011 – 1 octombrie 2014.

Timp de 3 ani, apicultorii au fost instruiţi şi monitorizaţi permanent privind accesarea de fonduri europene, dezvoltarea strategică în acord cu Planul Național de Dezvoltare Rurala şi participarea la schimburi de experiența şi la targuri de produse tradiționale. Apicultorii au înfiinţat Asociatia Apicola Negresti (care are deja 60 de membri cotizanţi şi un preşedinte ales), Cooperativa agricola “Apicola Florile Vasluiului” şi un magazin apicol prin care pot achiziţiona echipamente, medicamente şi hrană pentru albine la preţ de producător şi care le oferă şansa de a-şi vinde mierea.

Prin munca lor şi cu sprijinul Fundaţiei World Vision România, donaţia de 500 de stupi de la începutul proiectului a fost înmulţită la 1.100 de stupi în toate cele trei comune vasluiene. În total, apicultorii au produs 20.000 de kg de miere, din care 10.000 de kg de miere au fost vândute la preţul de 15 lei pe kilogram, aducând în comunitate profit de 150.000 de lei. Alte 10.000 de kg de miere au fost folosite pentru consum propriu sau pentru hrana albinelor din stupi. Şapte dintre apicultori au atras 52.500 Euro prin fonduri europene, accesând măsura 141 ,,Sprijinirea fermelor agricole de semi-subzistenţă”: 3 apicultori prin PNDR, 4 apicultori prin GAL ,,Movila lui Burcel” Vaslui.

Pentru a creşte numărul de apicultori din comunităţi, 60 de beneficiari au donat la randul lor cate un stup pentru alte 12 familii care vor fi mai departe încurajate şi sprijinte să genereze venituri din apicultură. Zece apicultori au donat cate un stup pentru Centrul Scolar de Educatie Incluziva din Negresti. Specialiştii Asociaţiei Apicole îi vor ajuta pe elevi să deprindă tainele meseriei de apicultor.

 

Citește și

Cmentariile sunt închise