Varza a ajuns la 10 bani/kg, cel mai mic pret din ultimii 10 ani

87

verze

Natura a fost darnică anul acesta cu agricultorii din Milişăuţi, cunoscuţi pentru recoltele lor de varză, așa cum a declarat și  Vasile Schipor, şeful Direcţiei Agricole Suceava. Declaraţia sa a fost confirmată şi de Mircea Laurus, primarul din Milişăuţi. „Am avut 50 de tone de varză producţie la hectar”, a spus acesta pentru ziarulevenimentul.ro.

Fericirea nu a durat însă mult. După ce şi-au adunat recolta de pe câmp, agricultorii s-au izbit de o problemă care nu şi-a găsit rezolvarea în ultimii 20 de ani: lipsa pieţei de desfacere. „Nu avem unde să ne vindem marfa. O dăm pe marginea drumului. Este umilitor. Nu avem loc în pieţe. Aşa se întâmplă în fiecare an”, a spus Laurus.

Dacă producătorii ar avea loc în pieţe, şi preţurile legumelor ar fi mai mici, decât cele fixate de samsarii din piețe, spun oamenii . Anul acesta de exemplu, ca să scape de varză, producătorii vând marfa cu preţuri cuprinse între 10 şi 15 bani kilogramul. „Vă rog să mă credeţi că astăzi (ieri – n.r.) am vândut cinci tone de varză cu 15 bani/kg. Cumpărătorii mi-au râs în nas. Voiau să dea doar 10 bani/kg. Este drept că sunt oameni la Milişăuţi care au dat şi cu 10 bani, numai ca să scape de marfă. Eu nu am vrut să las la preţ”, a declarat Laurus, adăugând că în ultimii 10 ani nu a mai vândut niciodată kilogramul de varză cu 15 bani.

Preţul este infim  în comparaţie cu cel practicat de samsari, care cer în pieţele din Suceava 1-1,5 lei pentru un kilogram de varză.

Dacă s-ar uni, producătorii ar mai avea un avantaj: ar putea să vândă marfa în hipermarketuri. Marile magazine sunt dornice să cumpere legume româneşti, însă nu au cu cine să încheie contractele. Agricultorii nu-şi fac firme de teama impozitelor şi nici nu produc cantităţi mari de marfă pentru a asigura fluenţa în aprovizionarea hipermarketurilor. Preşedintele Consiliului Judeţean, Cătălin Nechifor, ar vrea să facă la Suceava un parc agricol. Proiectul vizează construcţia unor silozuri, dar şi îmbunătăţirea relaţiei pe care agricultorii o au cu piaţa.

Problema s-ar rezolva dacă agricultorii din judeţul Suceava s-ar uni şi ar forma o asociaţie, susţine şeful Direcţiei Agricole. „Ar putea să-şi construiască depozite pentru marfă, ca să o poată ţine până când mai creşte preţul. Să nu fie presaţi de timp”, a spus Schipor. El a mai spus că probleme sunt şi la porumb, unde un kilogram de boabe se vinde cu 23 sau 25 de bani.. (Sursa: ziarulevenimentul.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise