Când să vândă fermierii, porumb și grâu? Cezar Gheorghe răspunde

În lumea agribusiness-ului este o volatilitate foarte mare, mai ales în ceea ce privește piața de porumb și grâu din ultima perioada. Potrivit experților sunt 5 factori importanți de care depinde stabilitatea pieței cerealelor: cererea și oferta, vremea, bursa, rapoartele și organismele și politica și geopolitica.

Cezar Gheorghe, expert și analist al pieței cerealelor știe că acești factori se îmbină, se schimbă de la o zi la alta, iar fermierii trebuie să își calculeze extrem de bine costul pe hectar.

«Deoarece trebuie să plece la drum cu „aici este punctul zero al afacerii mele”, fermierul trebuie să aibă o gândire de antreprenor. Plecând de la acest calcul foarte strict în care să știe cât costă cultivarea unui hectar, el își poate estima niște niveluri de preț de care să fie satisfăcut», a afirmat Cezar Gheorghe în cadrul conferinței Grain Bags, de săptămâna trecută, de la București.

Vânzarea ar trebui să fie evitată în presiune de recoltă

Cezar Gheorghe recomandă ca vânzarea să nu se facă în presiune de recolta deoarece atunci se aplică fenomenul „sunt multe mere în piață și puțini cumpărători” ceea ce face ca prețul să scadă.

Prețul cel mai mare îl vom afla cu toții abia după ce el a trecut

„Poți să vinzi în decembrie sau ianuarie, 15-20% din recolta. Mă refer în mod special la grâu. Poate și o parte din rapiță. Poți să securizezi pe bursă un nivel de preț fără să ai un risc față de scăderea pieței. Trebuie să urmărești cu atenție informațiile din piață și să capturezi acele vârfuri de preț pentru a genera și nivela un preț mediu pe toată cultura din tot anul. Dar nu trebuie să alergăm niciodată după prețul cel mai mare deoarece prețul cel mai mare îl vom afla cu toții abia după ce el a trecut”, ne sfătuiește expertul.

Sursa foto: fibladi

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole