3 decembrie 2021 - 12:44

Valeriu Tabără: Subvenționarea pentru agricultura ecologică nu poate depăși anumite limite

eco_tabaraFostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, invitat în studioul AGRO TV, a declarat că România oferă multiple posibilități pentru dezvoltarea agriculturii ecologice. Culturile de acest gen pot apărea fără probleme din Dobrogea, până în munții Făgăraș, fiindcă peste tot există condiții prielnice, a declarat el.

Tabără a explicat că  țările din Europa încurajează România să își dezvolte agricultura ecologică, mai puțin profitabilă, din anumite motive. El crede că și subvenționarea suplimentară a culturilor eco are limitele ei și nu se poate interveni la nesfârșit cu bani pentru acest sector, fiindcă ar fi eliminată concurența, așa că, în viitor, subvenționarea va acoperi doar o parte din diferența dintre profiturile pe care le obțin fermierii eco și ceilalți.

Cercetătorul Ion Toncea, invitat și el la emisiunea Jurnalul de agricultură,  a afirmat că în noul PNDR, pentru prima dată, au apărut măsuri care prevăd clar subvenționarea agriculturii ecologice, ceea ce este de bun augur pentru fermieri. Acesta a afirmat că nu doar condițiile de mediu favorizează dezvoltarea acestui sector în țară, ci și piața care cere astfel de produse.”În ceea ce privește partea de subvenții, și acesta trebuie susținut conform efortului făcut și cheltuielilor impuse, pentru a ajunge la aceeași competivitate între sectoarele agricole”, spune Toncea