Valeriu Tabără: Este doar un element de imagine faptul că noi suntem mari producători de porumb

“România realizează la porumb producții foarte mari dar nu printr-un randament la hectar”, aceasta este opinia președintelui ASAS, Valeriu Tabără, prezent la conferința din 27.01.2023, organizată de Alianța pentru Agricultură și Cooperare, la Academia de Ştiinţe Agricole şi Silvice „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”.

Fostul ministru al Agriculturii consideră că este o problemă de rentabilitate și din cauza faptului că suprafața cultivată este atât de mare, acest lucru nu conduce decât la o risipă de pământ pe care nimeni nu a luat-o în calcul vreodată.

“Mergem cu 400-500 de mii de hectare semănate cu porumb, în plus, ca să realizăm nivelul acela ridicat de producție. Prin comparație, în Franța, o producție medie este de 7-8 tone la hectar, ceea ce înseamnă realizarea unei producții mari dar și cu randament mare, adică are producție mare pe o suprafață mai redusă. Cele 400-500 de hectare pe care noi le folosim în plus pentru porumb, ei le folosesc pentru alte culturi. Aceasta este o problemă pe care noi nu prea am abordat-o și rămânem cu acest element de imagine: că suntem mari producători de porumb. Noi realizăm producția prin culturi pe suprafețe mari, iar asta înseamnă costuri în plus”, a conchis Valeriu Tabără.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

1 COMENTARIU

  1. Noul PNS va aduce și alte dezechilibre în agricultura cerealelor. Fermierii vor trebui sa micsoreze suprafețele cultivate cu cereale păioase și porumb în zonele care erau predestinate acestor culturi ca să efectueze rotația anuala a culturilor ,știind ca monocultura de grau devine tot mai greu de folosit datorita faptului ca semănatul culturilor secundare în perioada de la recoltatul cerealelor păioase la semănatul acestora din nou toamna, este scurt și lipsit de umiditate. Dacă culturile secundare nu vor răsări, avem voie sa semanam peste ele în perioada optima cerealele păioase? Sau așteptăm obligatoriu 8 săptămâni de la rasarirea culturii secundare ca să putem incorpora aceasta cultura în sol ca să avem după aceea voie sa senanam monocultura de cereale paioase max de 3 ani? Atunci ne vom duce cu semanatul cerealelor in noiembrie si depasim cu cel putin o luna perioada optima la semanat.Eu ca fermier cred ca era de ajuns sa avem derogare nu de trei ani la monocultura de cereale păioase, ci doar de 2 ani , dar sa nu ne oblige sa punem cultura secundara pentru ca nu răsare…vara este o mare lipsa de umiditate. La fel și la porumb…sunt zone care sunt favorabile culturilor de porumb…acum suprafețele vor scade dacă monocultura de porumb poate sa fie doar pe max 2 ani numai dacă recoltezi f târziu porumbul…suprafețele vor scade acolo unde aveam condiții de umiditate dar vor creste în alte zone în care cultura porumbului era neimportanta datorita secetei pedologice din ultimii ani. Și producția medie la ha va scade in principal la porumb …Într-adevăr se va mari probabil nr de culturi semănate dar traderii mari nu cred ca vor avea interes sa cumpere alte cereale care se vor strânge în cantități mai mici și vor fi și dispersate pe tot teritoriul tarii. După părerea mea va creste semnificativ in cantitate doar mazarea ,lucerna si soia in zonele unde se cultiva mai mult porumb, …în rest cantitatile la alte culturi vor fi nesemnificative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole