Anul acesta o mare parte din producția de cereale a Ucrainei nu a reușit să ajungă în țările de destinație și cerealele au rămas în România, iar “acest lucru a perturbat piața de la noi creându-i mari dezechilibre”, potrivit Alinei Crețu, director executiv Asociația Producătorilor de Porumb din România (APPR).
Conform datelor Comisiei Europene, România a exportat cu mai puțin de 40% porumb în perioada iulie-septembrie 2022. În ceea ce privește importul de porumb din Ucraina, acesta a crescut cu 130%, în perioada iulie- septembrie 2022.
Și asta nu este totul. Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, spune că se închid ochii la cerealele care vin din Ucraina, Turcia sau chiar Republica Moldova, țări care folosesc tehnologii necontrolate de UE.
“Din Ucraina vin milioane de tone de grâu, sute de mii de tone de floarea soarelui, care sunt valorificate la prețuri foarte scăzute și care sunt în concurență cu acele costuri pe care fermierul român le are. Subliniez, costuri bazate pe regulile UE. Să nu mai vorbim că ei sunt în afară spațiului UE și nu respectă, astfel, utilizarea unor molecule sau nu si le interzic. Atât Ucraina cât și Turcia și chiar și Republica Moldova pot folosi molecule pe care UE nu le admite. Rezultatul: apar aceste produse care au fost realizate cu tehnologiile lor, care folosesc astfel de substanțe necontrolate”, este părerea președintelui ASAS „Gheorghe Ionescu-Şişeşti”.