Valeriu Steriu: România a pierdut peste un miliard de euro pentru că nu a cultivat soia modificată genetic

22

GMO

România a pierdut în ultimii 7 ani peste un miliard de euro pentru că nu a cultivat, dar a importat soia modificată genetic, a declarat, joi, Valeriu Steriu, președintele Comisiei Prezidențiale pentru Politici Publice de Dezvoltare a Agriculturii în România, într-o conferință de profil.

“România poate și trebuie să se bată la Bruxelles pentru a genera producție, nu neapărat pentru alimente, cât mai ales pentru furaje și alte exploatări, în zona consumului de soia. România a pierdut în ultimii 7 ani peste un miliard de euro pentru că nu a cultivat, dar a importat soia modificată genetic, care a intrat în furajarea animalelor. Valorile sunt incredibile pentru că în fiecare an importăm de peste 150 de milioane de euro, în loc să producem de peste 200 de milioane de euro și să exportăm surplusul”, a spus Steriu.

Acesta a precizat că a rămas surprins “de reacția liniștită” la câteva provocări lansate în urma dezbaterii pe Planul național strategic pe agricultură, în special pe domeniul bio versus biotehnologii.

“Am rămas surprins, aș spune, de reacția liniștită la câteva provocări din Planul național strategic în urma dezbaterii lansate și mă refer la domeniul bio versus biotehnologii. Ne așteptam la puțin mai multă revoluție, la mai multe reacții, de ce România pierde sau câștigă din cele două domenii. Cred că putem oferi un suport stabil atât pentru o agricultură bio, dar avem și cel mai bun loc pentru biotehnologii și aici mă refer în mod special la soia, pentru că România are cele mai bune condiții”, a spus Steriu.

România a semnat, la începutul acestui an, “Declarația pentru Soia Dunăreană”, fiind a noua țară semnatară din cele 17 riverane Dunării.

Declarația prevede încurajarea cultivării soiei nemodificate genetic în 17 țări din zona bazinului dunărean, iar România era a noua țară care semna această declarație, după Austria, Italia, Ungaria, Bosnia-Herțegovina, Serbia, Croația, Slovenia și Polonia.

Potrivit statisticilor, în Europa se importă anual circa 40 de milioane de tone de produse modificate genetic, iar în România intră peste 500.000 de tone, în special porumb și soia. Circa 97% dintre produsele modificate genetic devin furaje și sunt consumate de porci, vaci sau păsări. De asemenea, importurile anuale ale Europei de soia nemodificată genetic se ridică la peste 7 milioane de tone.

România cultiva înainte de aderare în jur de 180.000 de hectare de soia, inclusiv modificată genetic, în timp ce anul trecut suprafața cultivată a fost de numai 77.000 de ha, de pe care s-a obținut o producție de 98.000 de tone. Producția medie în România este de sub 2 tone, în schimb în Austria s-au obținut și 6,3 tone la hectar. Importurile României de soia totalizează anual 500.000 tone și sunt în valoare de 200 de milioane de euro. (Sursa:  AGERPRES)

Citește și

Cmentariile sunt închise