Valeriu Steriu: Nu vom avea producţii competitive, fără o educaţie corespunzătoare a tinerilor de la ţară

18

Steriu_Valeriu_AndreiPreşedintele Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii, Valeriu Steriu, a susținut într-un interviu acordat Agenţiei Naţionale de Presă – AGERPRES, că nu vom putea avea producţii competitive în agricultură, fără o educaţie corespunzătoare a tinerilor de la ţară, fără o reformă funciară care să comaseze actuala agricultură fărâmiţată sau fără o întinerire a fermierilor.

Valeriu Steriu afirmă că unul dintre domeniile în care România a performat şi prin care este cunoscută în lume ca producător serios este cel al vinurilor, acesta fiind de altfel şi sectorul cel mai organizat în absorbţia de fonduri europene.

În opinia acestuia, România poate deveni o piaţă de desfacere mai mare decât astăzi dacă nu va avea o abordare multisectorială a agriculturii şi a industriei alimentare.

De asemenea, Valeriu Steriu consideră că brânza de Năsal, magiunul, laptele de bivoliţă, dar şi mâncările specifice “unice în Europa” precum mâncarea de praz, tochitura sau piftia se află pe lista produselor româneşti preferate.

“În România s-a scris foarte mult în ultimii 20 de ani despre diferite sectoare ale agriculturii. De asemenea, atât în minister cât şi în Parlament s-au adoptat mereu legi cu privire la un sector sau altul. Cu excepţia anilor 2002-2004, când datorită negocierilor cu UE s-au adoptat câteva sute de legi în intenţia transpunerii legislaţiei europene în România, nu a fost gândită până acum o abordare macroeconomică a sectorului rural. Ceea ce a lipsit mereu a fost o abordare holistică a procesului, care să permită să tratăm agricultura, din punct de vedere al politicilor publice, ca un întreg, nu doar ca suma părţilor ei. Nu putem să analizăm veşnic sectorul laptelui sau al rapiţei, fără o conectare cu întreaga filieră a domeniului, dar şi cu o analiză pe orizontală a agriculturii. Asta presupune o abordare strategică”, a afirmat Steriu.

Preşedintele Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii a mai afirmat că, fără o educație corespunzătoare, în România nu vor fi niciodată producții competitive: “Evident, dorim să avem producţii competitive, dar acest lucru nu se va întâmpla fără o educaţie corespunzătoare a tinerilor de la ţară, fără o reformă funciară care să comaseze actuala agricultură fărâmiţată sau fără o întinerire a fermierilor. Însă, principalul obiectiv rămâne cel legat de valorificarea corespunzătoare a resurselor (de sol, de apă, financiare şi umane), astfel încât România să asigure din agricultură şi industria alimentară hrana pentru aproape 40 milioane de oameni. Suntem singurii responsabili de succesul sau de eşecul nostru în ceea ce priveşte agricultura. Nu putem să ne lăudăm cu o producţie obţinută pentru un an bun sau să găsim scuze în vreme pentru un an prost. Suntem în secolul XXI şi trebuie să ne luăm destinul agricol în propriile mâini. Iar pentru asta avem nevoie de o hartă, de un parcurs. Strategia elaborată îşi propune să fie exact acest lucru”.

 

Citește și

Cmentariile sunt închise