Valeriu Steriu: Fermierii se pot uni şi pot impune un barem de preţ, cu girul UE

13

Steriu_Valeriu_Andrei

Şeful Comisiei prezidenţiale pentru politici publice de dezvoltare a agriculturii din România, Valeriu Steriu, consideră că producătorii agricoli din sectorul vegetal românesc se pot uni şi pot impune un barem de preţ, fără a fi în vizorul Consiliului Concurenţei. El este sigur că acest lucru va fi acceptat şi de europeni, dând exemplu cazul sectorului de producţie lapte.

“În urmă cu doi-trei ani, spune Steriu, Europa a permis ca producătorii de lapte se unească şi să-şi impună preţul. Decizia a stat în mâna comisarului pentru Agricultură”.

„Practic, a fost făcută o propunere la nivelul Europei de către comisarul pentru agricultură, aceasta a fost acceptată, s-a făcut grupul de lucru pe lapte, au trecut mai departe nişte politici şi propuneri şi, în clipa de faţă, preţul laptelui s-a reglementat”, a afirmat şeful Comisiei prezidenţiale pentru Agricultură, într-un interviu acordat publicaţiei de agribusiness Recolta.eu.

Valeriu Steriu îşi doreşte că fermierii din sectorul vegetal, chiar şi cei neorganizaţi, să poată avea poziţii forţe de negociere a preţurilor, poate şi prin prisma faptului că profitul obţinut de pe urma producţiei achiziţionate şi vândute ulterior de către unii comercianţi de cereale ar trebui să se reflecte în întreg agribusinessul, începând de la producător, nu numai la nivel de comerciant şi retailer.

„Acesta este mesajul şi, aici, văd că şi UE a început să se uite puţin mai atent. În clipa de faţă, avem trei jucători în orice sector agricol – producătorul, procesatorul sau comerciantul care însilozează, prelucrează primar şi revinde – intermediarul, iar al treilea este, de obicei, lanţul de retail. În acest moment, doar retailul şi lanţul de procesare/comercializare se bucura pe o scară mai largă de o posibilitate de impunere a preţului faţă de fermierii mici, mai ales faţă de aceia dintre ei care nu sunt organizaţi”, a afirmat şeful Comisiei prezidenţiale pentru Agricultură. (Sursa: amosnews.ro)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise