Valentin Şoneriu (MADR): Un rol important în dezvoltarea agriculturii intensive în România îl au şi biotehnologiile

19

combinavaras

Conservarea resurselor de bază şi dezvoltarea unei agriculturi intensive durabile cu ajutorul biotehnologiilor reprezintă provocări pentru care România trebuie să identifice soluţii în perioada următoare, a declarat, marţi, într-un forum de specialitate, Valentin Şoneriu, secretar de stat în Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

“Ministerul Agriculturii găseşte foarte importante dezbaterile pe teme agricole ca fiind extrem de importante pentru construirea politicilor publice în domeniul agricol. Utilizarea eficientă a resurselor agricole este o provocare internaţională, cât şi europeană, conservarea resurselor de bază şi dezvoltarea unei agriculturi intensive durabile reprezintă provocări la care trebuie să identificăm soluţii în perioada care urmează”, a spus Şoneriu.

Reprezentantul MADR a adăugat, totodată, că un rol important în dezvoltarea unei agriculturi intensive durabile îl au şi biotehnologiile, dar şi bunele practici în domeniu pe care fiecare fermier sau producător ar trebui să le respecte.

‘(…) trebuie acordată o atenţie deosebită şi respectării de către fiecare fermier, producător agricol, a bunelor practici agricole şi de mediu, în vederea protecţiei solului şi apelor, împotriva fenomenelor de degradare şi poluare. Consider că un rol important în dezvoltarea agriculturii intensive îl au şi biotehnologiile’, a menţionat Valentin Şoneriu.

Conform datelor oficiale, din cele 23,8 milioane hectare, cât însumează teritoriul României, suprafaţa agricolă utilizată în exploataţiile agricole este de circa 13,3 milioane hectare (55,9%), din care aproximativ 8,3 milioane hectare reprezintă teren arabil. După modul de folosinţă, terenul arabil ocupă circa 62,5% din suprafaţa agricolă. Cerealele şi plantele oleaginoase ocupă aproape 80% din suprafaţa arabilă.

La ora actuală, circa 8% din suprafaţa arabilă a României este utilizată de cetăţeni străini, care au cumpărat în conformitate cu prevederile legale sau au concesionat suprafeţele de teren cu cele două condiţionări care se regăsesc în Codul Civil. Astfel, pentru persoanele fizice există obligativitatea de a avea domiciliul în România, iar pentru persoanele juridice sau asociaţii de a avea sediul în România dacă doresc să deţină teren sau să-l lucreze.

Potrivit datelor MADR, suprafaţa agricolă deţinută de străini în România la finele lui 2011 se ridica la peste 700.000 de hectare, reprezentând 8,5% din suprafaţa arabilă a României. Într-un clasament al cumpărătorilor de teren în România, pe primele locuri se află Italia, cu 24,29%, urmată de Germania cu 15,48% şi de ţările arabe cu 9,98%. Totodată, Ungaria deţinea 8,17% din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumpărat în România, Spania (6,22%), Austria (6,13%), Danemarca (4,52%), Grecia şi Olanda câte 2,4% şi Turcia 0,78%.

Publicaţia ‘The Diplomat Bucharest’, alături de Departamentul pentru Agricultură al Statelor Unite şi Ambasada Republicii Argentina, a organizat, marţi, la Bucureşti, a treia ediţie a Forumului Romanian Agribusiness.

Evenimentul a reunit jucători şi factori de decizie din domeniul agriculturii, reprezentanţi guvernamentali, fermieri şi proprietari de firme, bănci şi fonduri de investiţii interesate să dezvolte afaceri în agricultura din România.( Sursa: AGERPRES)

 

Citește și

Cmentariile sunt închise