18 octombrie 2021 - 23:57

VA PLAC BAMELE? IATA CATEVA INFORMATII PENTRU CEI CARE DORESC SA CULTIVE ACEASTA PLANTA

Bama (Abelmoschus esculentus), o planta de cultura mai putin cunoscuta pe plaiurile noastre, este originară din Asia de Est şi s-a răspândit şi în Europa.

Numele de bamă provine din arabul bāmyah care stă la originea numelor plantei în Orientul Mijlociu, Balcani, Iran, Grecia, nordul Africii și Rusia. În vest este cunoscută sub numele de okra, cuvânt de origine africană.

Pentru cultivare, semințele sunt înmuiate peste noapte și apoi îngropate 1–2 cm. Germinarea are loc între 6 zile (semințele înmuiate) și 3 săptămâni. Păstăile devin repede fibroase și trebuie culese în cel mult o săptămână de la polinare.

Bama este una dintre legumele cele mai rezistente la căldură și secetă și tolerează solurile argiloase.

De la plantă se întrebuinţează fructele în stare verde, înainte de a ajunge la maturitatea fiziologică. Acestea sunt cu atât mai gustoase şi mai fragede, cu cât se recoltează mai necoapte. Capsulele se pot consuma simple sau împreună cu alte legume.

Aceasta este introducerea. Colegul nostru Marius Milea cunoaste mult mai multe detalii despre cultivarea bamelor, pe care le puteti afla din materialul video atasat.