19 octombrie 2021 - 17:35

Va fi modificată submăsura pentru pomicultură din PNDR 2014-2020? Vezi ce spune ministrul!

livada_statiuneSubmăsurile pentru pomicultură din noul Program Naţional de Dezvoltare Rurală 2014-2020, promovate chiar de Dacian Cioloş, în perioada în care era comisar european, par să nu funcţioneze la parametrii doriţi, aşa că noul ministru al Agriculturii, Achim Irimescu vorbeşte deja despre modificarea lor.

Pentru a nu se pierde banii europeni,ministrul vrea ca acesta să devină tentant pentru fermierii români şi, din acest motiv şi-a propus ca să îi cheme pe aceştia la consultări înainte de a formula un set de modificări care să poată fi trimis către Comisia Europeană, pentru aprobare:

„Pentru peste 300 de milioane de euro, alocaţi pentru Pomicultură se prevăd măsuri integrate,  pentru ca cei care doresc să investească să poată urmări întregul flux, până la depozitare şi comercializare. Problema este că modul în care a fost gândit acest subprogram are unele probleme, pentru că apetitul producătorilor este foarte mic, dacă este să facem o comparaţie cu programul pentru viţa de vie, care a avut un succes extraordinar. Pe partea de pomicultură este foarte slab interesul, aşa că mi-am propus ca în perioada următoare să facem o analiză ca să vedem care sunt cauzele. Vom vorbi cu beneficiarii, fiindcă de multe ori aflăm mai multe de la beneficiari decât chiar de la Uniunea Europeană, ca să ne dăm seama cum pot fi rezolvate problemele şi să propunem modificări. Apoi va trebui să agreem modificările programului cu Comisia Europeană, ceea ce va lua 5-6 luni, ca în final să avem eficientizarea acestui subprogram pentru pomicultură”, a anunţat Achim Irimescu.