6 decembrie 2021 - 16:34

Ursul i-a mâncat două vaci, însă statul nu o despăgubește

Situație incredibilă în comuna Dornă Arini, din județul Suceava. O localnică a fost păgubită de 6.000 de lei din cauza autorităţilor statului.

dornaarini

Plătim degeaba taxe și impozite. Statului român nu îi pasă de noi. Agenția pentru Protecția Mediului și Direcția Agricolă din județul Suceava și-au bătut joc de o femeie din satul Ortoaia, comuna Dornă Arini, căreia ursul i-a omorât două vaci aflate la păscut în zona Pârâul Colăcelului la începutul lunii trecute.

Daniela Chioariu trebuia despăgubită cu suma de 6.000 de lei, dar acest lucru nu s-a petrecut pentru că nu s-a putut întruni în formulă completă, în termen de 48 de ore de la producerea evenimentului, comisia specială constituită la nivel local. Supărată, femeia a ajuns cu sesizările până la Constantin Harasim, prefectul judeţului Suceava. Acesta a precizat pentru Monitorul de Suceava că Primăria Dorna Arini a convocat la timp comisia de constatare și evaluare a pagubelor, numai că reprezentanţii Direcţiei Agricole şi cei ai Agenţiei pentru Protecşia Mediului nu s-au catadicsit să facă act de prezenţă, aşa cum au făcut, în schimbi reprezentanții Asociației Generale a Vanătorilor și Pescarilor Sportivi (AJVPS), gestionarul fondului cinegetic în care a avut loc „infracțiunea”, ai Gărzii Forestiere și ai Primăriei Dorna Arini.

”La Dorna Arini, cu toate că primăria a convocat această comisie în termenul prevăzut de lege, cele două instituții, Agenția pentru Protecţia Mediului și Direcția Agricolă, nu și-au trimis reprezentanţi. Direcția Agricolă nu a motivat la solicitarea noastră de ce nu a trimis reprezentanți la Dorna Arini, iar APM a spus că are om, dar nu are masină și carburant ca să-l trimită acolo. E incorect pentru că APM are obligaţia, conform legii, să trimită reprezentant la comisia de evaluare și constatare a pagubelor. Acest lucru nu se discută. Drept urmare, nu s-a putut încheia procesul verbal și, în consecinţă, nu a fost întocmită documentaţia pentru acordarea despăgubirilor. Am făcut adrese către Ministerul Mediului și Ministerul Agriculturii în care am expus situația și am solicitat să dispună măsuri”, a declarat prefectul de Suceava, pentru Monitorul de Suceava.