28 septembrie 2021 - 01:43

Ursul din Sibiu a fost omorât. Află cine spun oierii de munte că este vinovat!

 

ursi_hgFederaţia Oierilor de Munte din România a luat poziţie vizavi de reacţiile apărute după uciderea unui urs în Sibiu şi declanşarea de proteste.

Reprezentanţii acestei au adresat o întrebare aleşilor ţării şi opiniei publice care nu au făcut nimic pentru a salva pădurile, habitatele animalelor sălbatice prin defrişări masive “Unde aţi fost când vânătorii şi-au făcut legi prin care au dreptul să ne omoare câinii ciobăneşti, legi care să le permită să-şi satisfacă dorinţa nemasurata de a ucide animalele, legi prin care au  călcat în picioare cel mai sfant drept… dreptul la proprietate. Unde aţi fost când administratorii fondurilor de vânătoare nu si-au facut datoria, cand nu hranesc corespunzator animalele salbatice, cand vanatorii impusca cainii care insotesc turmele si ameninta ciobanii cu arma de vanatoare, unde ati fost domnilor cand ursii, lupii, mistretii care fac prapad in turmele si culturile noastre omoara oameni si patrund in adaposturile animalelor, pe ogoare, in curti, in case?!”, au întrebat oierii.

Acestia au mai explicat că_

“Noi, oierii de munte ştim bine ca ursul este un animal imprevizibil, iar când este, haituit, speriat sau rănit devine extreme de periculos si poate ataca oricând alte animale sau chiar oameni. Soluţia si prioritatea nu trebuie să fie  plângerile penale pentru cei care au ucis ursul (un gest regretabil, dar poate că în acest fel a fost evitată o nenorocire mult mai mare), prioritatea este sa se mobilizeze toate fortele, inclusiv servicii speciale de securitate si sa fie identificata persoana sau grupul de persoane care au facut gestul criminal de a aduce ursul în centrul oraşului, de unde l-au adus si mai ales ce interese  ascunse  si  ce scop  au determinat aceasta acţiune care a creat panica si pericolul major la care am fost martori în aceste zile”.

Totodata pentru remedierea situatiei si a nu mai ajunge in cazuri similar se mai impune:

  1. Să se delimiteze fondul cinegetic și fondul de vânătoare strict în extravilanul localităților, iar accesul pe terenurile private să se facă doar cu acordul proprietarilor.
  2. Să se dimensioneze/boniteze habitatele cu încărcătura strictă pe fiecare habitat.
  3. Să se instituie contravenții majore pentru administratorii fondului de vânătoare care nu asigură hrana în cantități optime a animalelor din habitat, le țin să flămânzească și predispun la atacuri.

“Reamintim ca problemele pentru care oierii au protestat pe 15 decembrie 2015, nici pana in acest momen nu s-au remediat, Parlamentarii tergiverseaza luarea unei decizii pentru modificarea legii nr. 407/2006 privind Legea vânătorii și protecției fondului cinegetic cu modificările și completările ulterioare care să corecteze legislația. In prezent suntem in aceeasi situatie in care ne aflam inaintea actiunii e protest de anul trecut”, au mai afirmat ei.