Urşii lovesc şi în Covasna: o vacă şi un porc au fost omorâţi într-o gospodărie

Un urs a omorât un porc şi o vacă aflate în proprietatea unor oameni din localitatea covăsneană Băţani.

Primarul comunei, Simon Andras, a declarat luni pentru Agerpres că ursul a dat atacul la sfârşitul săptămânii trecute, iar pe lângă cele două animale ucise a mai rănit o vacă. Potrivit calculelor primarului, acesta este cel de-al 37-lea atac dat de urşi la Băţani din primăvară şi până acum.

“Sunt foarte mulţi urşi, foarte mulţi şi vin până în grădinile oamenilor. La noi e dezvoltată zootehnia, în toată comuna avem 4.500 de bovine, 9.000-10.000 de ovine şi în total vreo 35-40 de stâni şi toate au dat tributul. Zeci de ani urşii au fost apăraţi, s-au înmulţit şi acum nu se mai poate trăi de ei. Am depus plângeri la Prefectură, la Agenţia de Mediu, am cerut despăgubiri. Oamenii sunt nemulţumiţi şi spun că, dacă nu se iau măsuri, atunci vor trebui să ia ei”, a declarat Simon Andras.

Acesta consideră necesar să se facă un recensământ al urşilor pentru a se şti cu exactitate câţi trăiesc în România, apreciind că la ora actuală sunt de 10 ori mai mulţi decât cei din evidenţele oficiale.

“Ţinem urşii pentru Europa pe spinarea bieţilor oameni care se ocupă cu zootehnia, care au pagube însemnate şi pe care nimeni nu îi bagă în seamă . Unde mai pui de pericolul pentru om, pentru că soiul ăsta de urs nu mai are frică de oameni cum era pe vremuri când fluierai, cântai şi el fugea în pădure”, a mai spus primarul.

Un caz inedit a fost semnalat recent în municipiul Sfântu Gheorghe, unde un urs a fost văzut de o patrulă de ordine publică în timp ce se plimba noaptea prin apropierea uneia dintre arterele principale din oraş, respectiv Bulevardul Grigore Bălan. Câteva imagini au fost surprinse de o cameră de supraveghere a Grupului şcolar “Puskas Tivadar”. Ursul nu a provocat niciun fel de pagube şi a dispărut pe câmp la ieşirea din Sfântu Gheorghe spre Ilieni.

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult