„Urșii” își așteaptă profitul din turbulențele pieței grâului. Rolul ploii în situație (analiză)

Pentru prima dată în ultimele două luni, fondurile speculative au adoptat o poziție de tip „bear” pe piața grâului.

De altfel, potrivit Bloomberg, prețurile grâului au început să scadă. La bursa de cereale de la Chicago (CBOT), cel mai activ contract futures la grâu a pierdut aproximativ 13% față de vârful atins în luna aprilie 2021.

Chiar și așa, cotațiile futures la grâu sunt la cel mai ridicat nivel din ultimii ani, iar analiștii avertizează că este nevoie și de o recoltă consistentă de porumb, astfel încât prețul grâului să scadă în mod substanțial. Ploile abundente care au căzut în ultima perioadă riscă să afecteze calitatea recoltelor atât în SUA, cât şi pe piața Mării Negre.

Inclusiv în condițiile unei recolte-record de grâu, experții International Grains Council se aşteaptă ca stocurile mondiale de cereale să continue să scadă în următorul an comercial.

„Grâul este o rotiţă într-o mașinărie mai mare. Va fi nevoie de cel puțin un sezon, dacă nu de două, pentru ca oferta şi cererea să se echilibreze”, a declarat James Bolesworth, director la firma britanică CRM AgriCommodities.

Și în cazul României, în intervalul 7-13 iunie 2021 nu s-au înregistrat modificări esențiale în prețurile grâului, cotațiile diminuându-se treptat, conform tendinței mondiale.

„Cotațiile s-au redus treptat, până la nivelul de 200 euro/tonă, minus 5-6 euro/tonă pentru calitatea de furaj în paritatea CPT Constanța. În ultimele două zile ale săptămânii, exportatorii au afișat o lipsă de interes în achiziție. În planul burselor, Euronext și CBOT au redus cotațiile după raportul WASDE, dar nu dramatic”, susțin experții CTF.

Pauză la achizițiile de grâu

Pentru moment, anumiți cumpărători de grâu au pus și ei pauză achizițiilor, în așteptarea unor prețuri mai mici. Egiptul, cel mai mare importator mondial de pe piața grâului, a anulat cea de a treia licitație din acest an, iar Arabia Saudită a cumpărat mai puțin grâu cu livrare în lunile august și septembrie decât se estima în piață.

„Țările importatoare sunt mai degrabă prudente și așteaptă o corecție a prețurilor. Ne așteptăm la prețuri mai mici la grâu, dar nu dramatic mai mici”, a precizat Andree Defois, președintele firmei de consultanță Strategie Grains, citat de sursa de presă amintită mai sus.

Cea mai mică ofertă pentru grâu românesc în cadrul licitației egiptenilor de la GASC, potrivit Agricensus, a venit din partea CHS, la un preț de 253,96 dolari pe tona metrică (FOB), respectiv 281,44 USD pentru o tonă metrică de grâu (CFR).

„Calitatea va fi efectiv spălată”

Consultanții din piața autohtonă a cerealelor trăgeau recent un semnal de alarmă și spuneau că recolta de grâu a României, în acest an, va avea de suferit, ca urmare a precipitațiilor intense înregistrate în ultima perioadă.

„(…) Precipitațiile intense vor conduce la reducerea nivelului cantitativ și calitativ al grâului. Calitatea va fi efectiv spălată. Nivelul masei hectolitrice va scădea dramatic, precum și cel al proteinei, ca să nu mai vorbim despre fungus și încolțire. Nivelul boabelor încolțite ar putea atinge niveluri de 8-12% într-o tonă de marfă provenită din astfel de fenomene”, se scria într-o sinteză informativă transmisă în exclusivitate la redacție de CTF.

De altfel, ploile de primăvară au căzut din belșug pe câmpiile din regiunea Mării Negre, mijlocul SUA și Uniunea Europeană. Într-un anumit context, precipitațiile căzute în ultima perioadă majorează perspectivele unor recolte bune de grâu în rândul marilor producători.

Aceste perspective încurajatoare contribuie la diminuări ale prețurilor grâului, după ce majorările din ultimele luni au dus indicatorul prețurilor alimentare mondiale FAO la cea mai ridicată valoare din ultimul deceniu.

„Ar trebui să ajute la calmarea unora din îngrijorările referitoare la inflația produselor alimentare, având în vedere că pâinea este o parte importantă din dieta oamenilor. Dar a mai rămas o parte suficientă din sezonul de creștere pentru ca să poată apărea unele probleme”, spune Jack Scoville, vicepreşedinte la Price Futures Group din Chicago.

Condițiile pentru grâul moale în Franța, cel mai mare producător din UE, sunt cele mai bune la acest moment al anului după 2015, în condițiile în care au mai rămas doar câteva săptămâni până la recoltare.

De asemenea, un studiu efectuat în luna mai în statul Kansas, grânarul SUA, a arătat că există șanse pentru o producție-record, potrivit precizărilor lui Justin Gilpin, director la Kansas Wheat Commission.

La rândul lor, analiștii din Rusia și-au revizuit pozitiv estimările privind recolta de grâu, iar în cazul Ucrainei, producția ar putea atinge un nivel record, spune Mykola Gorbachov, președintele Ukrainian Grain Association.

„Condițiile meteo sunt perfecte. Toate câmpurile sunt verzi”, a declarat Mykola Gorbachov săptămâna trecută la o conferință organizată de International Grains Council.

„Ursul” face profit din scăderile de la Bursă

„Piața urșilor” sau „bear market” poate fi definită drept o perioadă pe parcursul căreia bursele de valori înregistrează scăderi semnificative ale prețurilor. Scăderile mai mari de 20% față de cel mai înalt nivel atins recent indică intrarea pe o piață de tip Bear Market.

Pe de altă parte, în unele cazuri, o scădere de 20% de la ultimul maxim al unui activ, pe o perioadă de 52 de săptămâni, indică o piață de tip Bear. Cu toate acestea, Securities and Exchange Commission (SEC) din SUA definește această piață astfel: ”Situația în care cotația unui indice scade cu 20% sau mai mult pe o perioadă de cel puțin două luni”.

„Ursul” vinde dolari sau orice alt activ la un preț scăzut, așteptând o scădere a cotelor și răscumpără moneda sau activul vândută la un cost chiar mai mic. Prin urmare, contul comerciantului formează diferența sub formă de profit.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole