Urmașii Tractorul SA au vândut 110 tractoate în Egipt

75

tractor_brasovCompania braşoveană Tractorul U 650 Braşov a livrat, din 2009 până în prezent, 110 tractoare U 650 în Egipt, în România fiind vândute doar cinci tractoare U 825, o variantă îmbunătățită a tractorului U 650 cu cabină, cu motor Perkins şi punte Carrero. „Nu am vândut niciun tractor în ultimii ani”, a spus Titus Șerban, directorul general al companiei.

Tractorul U 650 este compania care a preluat de la defuncta Tractorul UTB SA licența de fabricație de tractoare U 650 pentru Egipt.

Anul trecut compania a avut un rulat de 1,54 milioane de euro doar din piese de schimb. „ȘI anul acesta mizăm pe 1, 6 – 1,7 milioane de euro”, ne-a declarat Șerban. „Așteptăm o delegație de la firma armatei egiptene care dorește să cumpere tractoare de la noi, iar în cazul în care se va semna contractul va trebui să angajăm încă 20 de mecanici, deoarece contractul vizează livrarea a aproximativ 25 de tractoare lunar”, a explicat Titus Șerban, ultimul manager al companiei Tractorul UTB SA, intrată în faliment în 2007. În prezent, compania are 52 de angajați.
Tractoarele se construiesc într-o hală a Fabricii de Echipament Hidraulic şi Subansamble Băicoi, cumpărată în urmă cu câțiva ani. „Am încercat să cumpărăm aici un spaţiu, dar ni s-au cerut preţuri uriaşe, moriv pentru care ne-am îndreptat atenţia spre alte zone”, preciza în urmă cu doi ani șI jumătate Titus Șerban.
Compania braşoveană este deţinută de omul de afaceri egiptean Atef el Said el Kalaini, fost partener al uzinei Tractorul SA în Egipt. Firma a cumpărat licenţa de fabricaţie pentru tractorul U 650 al fostei uzine braşovene Tractorul SA şi a demarat fabricaţia acestora în baza unui contract de prestări servicii cu societatea Roman SA, după care s-a renunțat la acest contract. Licenţa de fabricaţie a fost cumpărată însă doar pentru Egipt, tractoarele neputând fi vândute în altă ţară.

Tractorul SA a fost vândut pe 82 de milioane de euro

Compania braşoveană Tractorul SA a intrat în faliment la începutul lui 2007, la finele acelui an fiind cumpărat de compania Flavus Investiţii SRL, controlată de Centerra Capital, un vehicul de investiţii al fondului britanic Cheyne, pentru 82 de milioane de euro. În 2012, aproximativ 100 din cele 124 de hectare ale fostului colos industrial au fost revândute către Immochan, vehiculul de investiţii imobiliare al grupului francez Auchan, pentru circa 25 de milioane de euro. Cei de la Immochan vor inaugura luna viitoare Coresi Shopping Resort chiar pe suprafața de teren ujnde pe vremuri se construiau tractoare, iar cu zeci de ani în urmă chiar avioane. (Sursa: bizbrasov.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise