Unul dintre cei mai importanți fermieri din Cluj a decis să își vândă vacile

51

vaci_lapte+iMircea Ciurea este unul dintre cei mai cunoscuți și mai apreciați fermieri din Cluj. El a condus un timp și Asociația Crescătorilor de Vaci din județ și tot el s-a implicat și în înființarea Cooperativei Someș-Arieș, care a adunat sub umbrela sa mulți dintre crescătorii de bovine din zonă. Invitat într-una dintre emisiunile AGRO TV, inginerul a declarat că este profund atașat de ceea ce face și că, în fiecare dimineață când intră în grajdurile sale vede de departe care vacă este bolnavă.

Deși nu s-a gândit niciodată până acum să renunțe la animale, în 2015 Mircea Ciurea pare să se fi decis să vândă toate cele peste 100 de vaci pe care le are. „Poate că nu le voi vinde, ci vor merge pe vaci de carne, și le duc la abator, nu știu ce voi face, dar așa nu mai merge. Sunt conștient de faptul că prețurile oferite pentru carcase sunt foarte mici, dar pe lapte nu mai primim aproape nimic. Prețul mediu care se oferă pe litrul de lapte vândut fabricilor este de 1,1 lei, din care noi ne acoperim cheltuielile, plătim taxe, impozite și salarii. Nu ne mai rămâne nimic”, spune fermierul din Cluj.

Mircea Ciurea se ocupă de creșterea de vaci de lapte din 1980, când a terminat facultatea și niciodată până acum nu s-a gândit la o reorientare către sectorul vegetal, așa cum face acum.

ciurea_agrotvPe lângă Ciurea și alți fermieri importanți din județ par a fi tentați de ideea de a renunța la vacile de lapte. „Poți trăi mai ușor fără stres. Mă sună crescători de vaci din Moldova și spun că lor le este și mai greu, că nu au ce da de mâncare animalelor, din cauza secetei”, povestește Ciurea.

În ciuda problemelor generate de căderea prețurilor și de lipsa de piețe, după apariția embargoului rusesc, fermierii români nu iau atitudine, ceea ce îl supără și mai mult pe cel care a fost leader al organizației din județ. „Vină avem și noi, fermierii, că nu spunem nimic. Atâta timp cât francezii și germanii, care au mai multe resurse ca noi protestează la Bruxelles și noi nu spunem nimic, ceva nu e bine. Reprezentanții noștri au uitat de noi. Nu am văzut în ultima vreme vreo organizație care să ia atitudine, să facă ceva, să protesteze față de ceea ce se întâmplă”, a remarcat fermierul. (Sursa: agropress.ro)

Citește și
1 Comentariu
  1. Eqinto spune

    Ar fi 3 posibile solutii la aceasta problema:
    – reorientarea catre alte sectoare din agricultura, cum se gandeste sa faca dl Ciurea catre sectorul vegetal;
    – educarea consumatorului pentru cumpararea de lapte romanesc (si lactate produse cu lapte romanesc). Insa pentru aceasta trebuie introduse reguli stricte privind etichetarea produselor si trasabilitatea originii materiei prime;
    – inregistrarea din ce in ce a mai multor produse romanesti cu „denumire de origine protejata”, care pot fi produse exclusiv cu lapte romanesc. Aceasta va face ca cererea de lapte romanesc si, implicit, pretul sa creasca.

Cmentariile sunt închise