22 ianuarie 2022 - 16:43

Unirea care dezbină. O gaura neagră păzită pe salarii bune plătite degeaba

Controverse legate de Casa de Comerț Unirea continuă să țină prim-planul sectorului agricol românesc în ultima perioadă. Deși la scurt timp după instalarea sa în fruntea Ministerului Agriculturii, Adrian Oros spunea că această entitate trebuie închisă, după aproape doi ani aceasta continuă să înghită bani din bugetul MADR, deși nu produce mai nimic.

În emisiunea ”Agricultura la Raport”, președintele Consiliului de Administrație (CA) al Casei Unirea, Florentin Bercu, a divulgat salariile celor trei membri ai CA. Potrivit lui, fiecare dintre ei primește 1.000 euro pe lună.

”Există o indemnizație stabilită de prima AGA a Casei Române de Comerț Agroalimentar Unirea, care nu a fost achitată de când s-a înființat până în februarie 2021. Acea indemnizație se plătește doar de la data semnării contractului de mandat. Indemnizația este de 1.000 euro pe lună”, a precizat Florentin Bercu.

Întrebarea firească în acest context, adresată de realizatorul Ovidiu Ghinea, a fost pentru ce primesc șefii Casei Unirea această indemnizație, din moment ce activitatea societății este practic inexistentă.

”Avem minim o ședință pe lună în funcție de urgențele care apar. În acest moment, proiectul de ordin comun pentru aprobarea bugetului Casei Unirea pentru anul 2021 se află la Ministerul Muncii. Îl așteptăm cu nerăbdare, sper să fie semnat și de Ministerul Finanțelor și să putem face o rectificare. A fost o rectificare pentru că nu am reușit să ne încadrăm în planul stabilit inițial de reorganizare a societății. Această entitate a avut foarte mulți angajați la început, au fost foarte multe sincope în funcționarea societății, au intervenit două momente de reorganizare și au fost concediate o parte din persoane. La această dată, prin ultima restructurare, au rămas doar patru posturi care sunt ocupate”, a răspuns Florentin Bercu.

Potrivit președintelui CA Casa Unirea, lanțul de magazine promis la inaugurarea societății nu trebuia să fie înființat, acesta fiind mai degrabă un gest politicianist din partea foștilor guvernanți.

”Această entitate a fost capitalizată în baza unui test de investitor privat prudent, pe cei trei piloni: pilonul pește – desfacere și procesare, pilonul legume-fructe cu un accent pe piețe volante și pilonul lână. Partea de magazine nu a fost prinsă în strategie. În mod normal, acele magazine nu trebuiau înființate”, a mai subliniat Florentin Bercu.