Unde mai găsești soiurile tradiționale de fasole, adaptate condițiilor pedoclimatice din România

fasole

În prezent, suprafața cultivată cu fasole în România a scăzut semnificativ din cauza pierderii soiurilor tradiționale adaptate condițiilor pedoclimatice locale, atrage atenția Costel Vânătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice și Vegeale (BRGV) din Buzău.

Cercetătorul buzoian precizează că această situație se datoreză faptului că soiurile tradiționale de fasole „au fost înlocuite cu soiuri de import, care au introdus boli și dăunători periculoși, ca urmare a unor măsuri ineficiente de biosecuritate”. Costel Vânătoru vine însă și cu o soluție pentru a salva patrimoniul românesc de soiuri de fasole.

Potrivit directorului BRGV Buzău, este esențială implementarea unei strategii eficiente de promovare a cultivării speciei Phaseolus în România. Plantele din familia Fabaceae, cunoscute pentru capacitatea lor de fixare a azotului, contribuie la menținerea și îmbunătățirea fertilității solului, oferind o soluție sustenabilă pentru structura culturilor pe termen mediu și lung, cu beneficii economice semnificative.

La Banca de Resurse Genetice și Vegetale Buzău există o bază de germoplasmă pentru speciile de Phaseolus conține peste 1.000 de genotipuri și culturi distincte fenotipic, aflate în diferite stadii de ameliorare și stabilitate genetică.

„Cele mai valoroase resurse din tezaurul genetic al BRGV Buzău sunt soiurile și populațiile locale vechi, cultivate în trecut pe întreg teritoriul României, dar care astăzi au dispărut din cultură. Printre acestea se numără: Țucăr, Neagra de Algeria, Delicatesse (descrise de prof. Ilie Morlova în 1926), populațiile locale Alba Oloagă și Galbenă, Urcătoare Gigantică (descrise de prof. D. Alessiu în 1896), precum și Grasă de Transilvania, Moldova, Urcătoare, Minunea Pieței, Fenomen, Favorit, Dunărea, Curmale de Ceară, Cotoșana, Fideluța, Corn de Aur, Conserva, Cora, Pestrița de Moldova etc. Conservarea acestor genotipuri unice de către BRGV Buzău contribuie nu doar la protejarea patrimoniului genetic național, ci și la sprijinirea cercetărilor în domeniul ameliorării plantelor”, spun cercetătorii buzoieni.

Fasolea, acest ingredient nelipsit din bucătăria tradițională românească, îmbogățește mesele noastre prin gustul său autentic și valoarea nutritivă. Fie că vorbim de o porție de iahnie, o ciorbă bogată sau, simplu, fasole fiartă cu condimente, soiurile autohtone conservate la BRGV Buzău sunt cheia pentru a aduce înapoi pe masă aromele tradiționale.

„Te invităm să susții inițiativele de cultivare a acestor soiuri locale și să faci diferența, alegând gustul bun, autentic, care aduce cu sine nu doar savoare, ci și o conexiune cu moștenirea noastră culturală. Hai să ne bucurăm de ceea ce avem mai valoros și să contribuim împreună la păstrarea tradițiilor noastre culinare!”, este îndemnul cercetătorilor de la Banca de Resurse Genetice și Vegetale.

Materialul genetic conservat și utilizat pentru ameliorare la Buzău include linii genetice performante, soiuri autohtone recunoscute pentru adaptabilitatea lor la condiții extreme de mediu, linii sălbatice, precum și un număr semnificativ de populații locale, colectate de pe întreg teritoriul României. Aceste populații sunt adaptate diferitelor condiții pedoclimatice și sunt destinate unor utilizări diverse.

Picture of Marilena Dinu
Marilena Dinu

 NOTĂ  Imaginile folosite au caracter ilustrativ. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

 ATENȚIE!  orice comentariu trebuie aprobat de un moderator, de aceea pot apărea întârzieri în publicarea lor. Ne rezervăm dreptul de a respinge sau a șterge parțial acele comentarii care nu respectă o conduită civilizată sau sunt contrare normelor legale de comunicare în spațiul public.

  CELE MAI COMENTATE ARTICOLE  

PUBLICITATE

© AGRO TV 2025 | Toate drepturile rezervate | Este interzisă reproducerea integrală sau parțială, ori distribuirea conținutului, fără menționarea sursei.

Hide picture