Undă verde pentru ca statele UE să poată interzice cultivarea organismelor modificate genetic

22

porumbgenetic2Consiliul European a adoptat luni un act normativ care acordă țărilor membre dreptul de a interzice sau de a aproba culturile de organisme modificate genetic /OMG/ pe teritoriul lor, transmite EFE, citat de AGERPRES.

Luna trecută, Parlamentul European a aprobat și el compromisul convenit în luna decembrie cu guvernele statelor membre pentru a pune capăt acestui dosar blocat de patru ani.

‘Noile norme vor da statelor membre libertatea de alegere: ele pot decide dacă vor ca pe teritoriul lor să fie cultivate organisme modificate genetic sau nu. Aceasta este în linie cu principiul subsidiarității și respectă preferințele cetățenilor și fermierilor’ a declarat ministrul leton al Agriculturii, Janis Duklavs.

Consiliul European a precizat că noile norme permit țărilor să solicite ca teritoriul lor să fie exclus atunci când este autorizat un OMG la nivel european. La rândul lor, statele membre în care sunt cultivate OMG trebuie să aibă grijă pentru a evita contaminarea transfrontalieră în statele membre în care aceste OMG sunt interzise.

Noile norme vor intra în vigoare în termen de 20 de zile de la publicarea lor în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene.

Statele europene au păreri împărțite față de organisme modificate genetic chiar dacă acestea sunt cultivate pe scară largă în America și Asia. În timp ce Marea Britanie este favorabilă însă multe alte state membre UE, inclusiv Franța și Germania, se opun. În ultimii 14 ani, în Uniunea Europeană doar patru OMG-uri au fost autorizate pentru cultură, însă doar unul singur mai este cultivat și în prezent, soiul de porumb MON810, dezvoltat de compania american Monsanto.

Citește și

Cmentariile sunt închise