Un senator vrea șanse egale pentru tinerii din mediul rural cu cei din orașe

34

tanar_tristSenatorul Gheorghe Saghian a atenționat Guvernul că tinerii care provin din sate au mai puține șanse în viață decât cei care trăiesc în orașe și a cerut să fie corectate aceste diferențe.

“După cum bine cunoaștem, România este o țară preponderent rurala, mai exact 59% din suprafața și 45,8% din populație.În ciuda potențialului agricol, populația rurală nu are un trai decent.În anul 2011, riscul de sărăcie și excluziune din mediul rural era de 40,3%. Nivelul de educație din mediul rural este scăzut.Dacă ne uităm pe indicatorii statistici, satele au de mai mult de șapte ori mai puțini absolvenți de universitate decât orașele. Nu este o noutate faptul că tinerii părăsesc zonele rurale”, a afirmat el..

Mai mult de jumătate dintre angajatori consideră că nivelul de calificare profesională a tinerilor din rural nu corespunde cerințelor pieței.

“Stimați colegi, trebuie să reconsiderăm legislația în vederea acordării de șanse egale pentru acești tineri din mediul rural. Trebuie să punem accent pe formarea de personal calificat în mediul rural, creșterea unei generații de tineri activi economic, reducerea șomajului și creșterea puterii de cumpărare în mediul rural.Apreciez că Ministerul Educației a îmbunătățit învățământul profesional și tehnic cu profil agricol pentru că tinerii să fie atrași către acest domeniu, iar România să își valorifice propriul potențial, precum și fondurile disponibile în următorul exercițiu bugetar al Uniunii Europene” a atenționat Saghian.

Tinerii trebuie să își îmbunătățească cunoștințele despre creșterea animalelor și cultivarea pământului prin programe de dezvoltare profesională, agricolă și de afaceri care să includă sesiuni practice variate — organizare de loturi demonstrative pentru diverse culturi, de demonstrații concrete cu utilaje și echipamente agricole moderne. Totodată trebuie să învețe cursuri de management, marketing și etica în afaceri, care care să faciliteze accesul fermierilor la oportunitățile de piață și de finanțare apărute în perioada următoare.

Alesul gălățenilor a mai afirmat că: Educația în domeniul agriculturii este esențială pentru a profita de oportunitățile oferite de Uniunea Europeană: conform propunerii de buget, agricultură și dezvoltarea rurală vor beneficia, prin Politica Agricolă Comună, de o finanțare de 17,5 de miliarde de euro în perioada 2014-2020.

Foarte mulți tineri consideră că învățământul agricol și statutul de agricultor sau fermier sunt indezirabile. Mai mult decât atât, chiar părinții au percepția că agricultura nu oferă locuri de muncă, deci nu-și doresc o carieră pentru copiii lor în acest domeniu. Trebuie ca împreună să încercăm să schimbăm această mentalitate și să oferim șanse egale tuturor tinerilor indiferent de mediul în care trăiesc.

Citește și

Cmentariile sunt închise