UN SENATOR PROPUNE COMPETENȚE MAI LARGI PENTRU GRUPURILE DE ACȚIUNE LOCALĂ

Senatorul Tánczos Barna a declarat în cadrul unei dezbateri ce a avut loc la Băile Tușnad că ar trebui asigurate competențe mai largi grupurilor de acțiune locală, în cadrul programelor de dezvoltare rurală

„Finanțările europene pentru dezvoltare rurală ar fi mai eficiente dacă grupurile de acțiune de pe plan local, asociațiile de tip Leader, ar beneficia de mai multe competențe. În prezent, aproximativ 3-5 la sută din sumele alocate revin acestor grupuri, însă scopul ar fi ca acest procent să ajungă la 20-30 la sută, deoarece asociațiile LEADER sunt capabile să dirijeze cheltuirea fondurilor în funcție de prioritățile din plan local și să stabilească o direcție pentru utilizarea lor, care să contribuie în cel mai eficient mod la dezvoltarea agriculturii în regiune”, a spus senatorul Uîn cadrul dezbaterii.

Participanții la dialog au vorbit despre necesitatea elaborării după anul 2020 a unei politici agrare comune la nivelul UE, dar și despre obiectivele principale pe care aceasta ar trebui să le cuprindă în planul bugetar pentru următorii 7ani.

Tánczos Barna consideră că, la nivel global, se analizează problema finanțării sistemelor de sprijin agricol, dacă acestea sunt sau nu sustenabile pe termen lung, ori dacă ar fi mai eficient ca acestea să fie bazate pe concurența de piață. Totodată, potrivit senatorului UDMR de Harghita, raportat la prețurile produselor agricole pe alte continente, este indiscutabil faptul că, fără o politică europeană coerentă de dezvoltare rurală și agricultură, în lipsa unui sistem de sprijin compensator acordat producătorilor agricoli, am rămâne foarte mult în urmă în competiția globală.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole