Un senator acuză: Băncile comerciale sabotează achiziția de terenuri de către fermierii români

13

tractorfermagSenatorul Sorin Bota a depus o interpelare la Cancelaria primului-ministru și ministrului Agriculturii, prin care solicită amânarea liberalizări vânzării terenurilor agricole și semnalează sabotajul făcut de sistemul bancar.

“OG 43 nu este aplicabilă și practic, până la 1 ianuarie, fermierii români nu pot cumpăra teren deoarece nici băncile de stat, nici cele private nu au pus încă la punct normele de creditare. Mai grav este faptul că, chiar dacă statul garantează 90% din valoarea terenului (direct și prin fondul special), dobânzile cu care vor ieși băncile pe piață vor fi foarte mari.

Având în vedere aspectele mai sus menționate, îl rog pe premier să analizeze situația creată și să intervină, chiar cu amânarea termenului de liberalizare a vânzării terenurilor. De asemenea, îl rog să analizeze normele de aplicare impuse de Ministerul Agriculturii care, practic, limitează suprafața de teren pe care o pot cumpăra fermierii (în OG 43 se prevede o suprafață maximă de 1.000 ha de cumpărat)”, explică Bota, în mesajul său.

“Normele încurcă termenele voit, astfel încât un fermier care are azi 400 ha în arendă sau în proprietate sa mai poate cumpăra doar 600 ha, iar sensul ordonanței era de a se susține cumpărarea efectiva a maximum 1.000 ha”, a mai declarat senatorul Bota în documentul citat.

Citește și

Cmentariile sunt închise