Un român din trei e agricultor

agrostar

Un român din trei e agricultor – cea mai neproductivă ocupaţie, de unde şi cel mai scăzut nivel de trăi din Europa. România e pe ultimul loc în UE în privinţa ponderii populaţiei ocupate din servicii în totalul populaţiei ocupate (doar 41,2%, comparativ cu 56,6% în Polonia, 58,7% în Bulgaria, 58,9% în Slovenia, 59,4% în Cehia, 59,9% în Slovacia, 61,2% în Portugalia, 64,5% în Lituania, 64,7% în Estonia, 65,4% în Ungaria etc), dar pe primul loc în ceea ce priveşte ponderea populaţiei ocupate în agricultură (30,1%).

 

Rămânerea în urmă a României comparativ cu structura economiilor celorlalte ţări din UE este una dintre cauzele nivelului scăzut al eficientei pe ansamblul economiei naţionale şi al distorsiunilor pe piaţa muncii, releva studiul „Perspectivele pieţei muncii din România în contextul Strategiei Europa 2020” realizat de Lucian-Liviu Albu, Petre Caraiani şi Marioara Iordan.

 

 

La nivelul UE exista o puternică corelaţie pozitivă intre ponderea populaţiei ocupate în servicii în totalul populaţiei ocupate şi PIB pe locuitor, în vreme ce între ponderea populaţiei ocupate în agricultură şi PIB per capiţa corelaţia e negativă.

 

Ponderea populaţiei ocupate în agricultură se ridică la 30,1%, iar ponderea acesteia în PIB este de doar 6%. În schimb, la nivelul serviciilor, ponderea populaţiei e de 41,2%, iar cea în PIB de 58,2%. Asta indica diferenţa impresionantă dintre productivitatea din agricultură (doar 20,6% din nivelul mediu naţional) şi cea din servicii (144,6% din media naţională). De aici rezulta necesitatea asigurării unei mobilităţi înalte a forţei de muncă. Iar în Europa una dintre soluţii a reprezentat-o chiar crearea şi extinderea Uniunii.

Sursa: http://www.amosnews.ro/un-roman-din-trei-e-agricultor-2013-03-06

 

Citește și

Comentariile sunt închise

Utilizăm cookie-uri pentru a vă asigura cea mai bună experiență pe site-ul nostru. Dacă veți continua să utilizați acest site, trebuie să vă exprimați acordul asupra acestui lucru. Accept Citeste mai mult