Un parlamentar cere să nu se aplice acciza de 7 cenți/litru pentru motorina fermierilor

16

tractor vaca

Parlamentarul Costel Șoptică a cerut oficial ca agricultorii să fie scutiți de plata accizei suplimentare pentru motorina folosită în agricultură. Aceasta urmează să fie aplicată de la începutul lunii aprilie tuturor tipurilor de carburanți.

“Decizia de a crește acciza la carburanți cu 7 cenți pe litru ar reduce sprijinul pentru motorina destinată agriculturii cu 33 de bani, ceea ce ar diminua valoarea subvenției cu aproape 24%, ducând-o la începuturile sale, când se aloca un leu pe litru de motorină”, explică Șoptică.

“Din punct de vedere financiar, agricultorii români sunt net dezavantajați. Au unele dintre cele mai mici subvenții acordate de UE, iar creditele bancare sunt la dobânzi de câteva ori mai mari decât cele obținute de către fermierii din vestul continentului. A fost o luptă acerbă ca măcar motorina folosită în agricultură să beneficieze de același tratament fiscal, precum cea utilizată în alte state comunitare”,  potrivit declarațíilor parlamentarului.

În anul 2010, autoritățile au acceptat ca motorina pentru agricultură să aibă acciza scăzută, așa cum prevede Directiva 2003/96/CE privind restructurarea cadrului comunitar de impozitare a produselor energetice și a electricității. Fermierii români au reclamat mereu avantajul concurențial pe care îl au agricultorii din celelalte state membre, pentru că beneficiază de o astfel de facilitate fiscală, cu mare impact asupra costurilor de producție.

În toamna lui 2013, a fost promovat un act normativ prin care se stabileau fondurile bugetare ce urmau să susțină subvenția la motorina pentru agricultură și condițiile în care fermierii pot beneficia de un astfel de sprijin. Rata redusă de impozitare se aplică motorinei utilizată la efectuarea lucrărilor mecanizate în agricultură în sectoarele vegetal, zootehnic și îmbunătățiri funciare.Astfel, începând cu anul 2010, acciza la motorina pentru agricultură a scăzut la 21 de euro/1000 litri. Diferența dintre rata accizei standard aplicabilă potrivit Codului fiscal și rata accizei reduse reprezintă ajutor de stat sub formă de rambursare, a cărui valoare se determină în lei, pe baza cursului de schimb valutar euro-leu utilizat anual la calculul accizelor, potrivit legii.

Guvernul a stabilit valoarea sprijinului pentru motorina pentru agricultură la 1,399 lei/litru, iar cantitatea ce intră în programul de subvenționare atinge 410 milioane de litri pentru anul agricol 2013 — 2014.

Citește și

Cmentariile sunt închise