26 ianuarie 2022 - 13:52

Ca-n Vestul Sălbatic: Un pădurar și familia sa, atacați de hoții de lemn în propria curte!

Nu mai există limite! Un pădurar şi familia lui au fost atacaţi de hoţii de lemn în propria curte.

Incidentul s-a produs în localitatea Bilciureşti, judeţul Dâmboviţa, iar acest nou caz completează un tablou sumbru al agresiunilor îndreptate împotriva personalului silvic, în urma cărora, în ultimii ani, şase pădurari au fost omorâţi, iar peste 700 de silvicultori au fost atacaţi de infractori, susţin reprezentanţii Federaţiei Sindicatelor din Silvicultură „Silva”.

„Ceea ce s-a întâmplat zilele trecute în localitatea Bilciureşti din judeţul Dâmboviţa, când un pădurar şi familia lui a fost atacat în propria curte de un grup de infractori certaţi cu legea silvică, este extrem de grav şi dovedeşte încă o dată faptul că hoţii de lemn nu mai au nicio limită, acţionând organizat şi devenind extrem de periculoşi”, se menţionează într-un comunicat al sindicatului silvicultorilor remis marţi AGERPRES.

Cazurile de agresiune asupra personalului silvic care îşi face datoria apărând pădurea de hoţii de lemn şi de braconieri s-au intensificat alarmant în anul 2021, subliniază reprezentanții pădurarilor.

Astfel, de la începutul acestui an au fost înregistrate numai la Regia Naţională a Pădurilor-Romsilva peste 20 de cazuri de agresare a personalului silvic, de la violenţe fizice, în urma cărora au fost necesare îngrijiri medicale, până la ameninţări cu moartea, incendierea maşinilor personale şi hărţuirea membrilor familiilor, inclusiv a copiilor, avertizează sindicatul pădurarilor.

Aceste cazuri au fost înregistrate în judeţele Argeş, Bacău, Braşov, Dâmboviţa, Dolj, Hunedoara, Mehedinţi, Mureş, Sălaj, Suceava şi Vâlcea, fiind sesizate unităţile de poliţie şi parchetele teritoriale competente, pentru desfăşurarea cercetărilor penale şi pedepsirea agresorilor.

Federaţia Sindicatelor din Silvicultură „Silva” arată însă că, de cele mai multe ori, aceste anchete durează luni şi chiar ani întregi, la care se adaugă durata proceselor în instanţele de judecată – minimum unul sau doi ani până la o eventuală condamnare definitivă a infractorilor –, fapt ce creează o stare de nesiguranţă şi de revoltă în rândul silvicultorilor.

Organizația sindicală a atras atenţia în nenumărate rânduri că personalul silvic de teren face faţă cu dificultate unei presiuni tot mai ridicate exercitate de hoții de lemn asupra pădurii, în principal din cauza lipsei dotărilor necesare prevăzute de legislaţia specifică, absolut necesare personalului silvic în cadrul acţiunilor în teren pentru asigurarea pazei şi a integrităţii fondului forestier (armament de serviciu, mijoace de comunicare, de intervenţie şi de apărare, uniforme de serviciu, echipament individual de protecţie, precum şi mijloace de transport adecvate).

Situaţia din prezent este una cel puţin alarmantă, având în vedere că aproximativ jumătate dintre silvicultori – pădurari şi şefi de districte din cadrul administratorului fondului forestier proprietate publică a statului român, care au ca obligaţie de serviciu paza pădurilor şi asigurarea integrităţii fondului forestier – nu sunt dotaţi cu armament de serviciu, deşi aşa prevăd Codul silvic şi Statutul personalului silvic, mai spun reprezentanții pădurarilor.

Lipsirea de armament a personalului silvic a fost posibilă printr-o decizie aberantă a Guvernului, care, prin Hotărârea nr. 11/2018, a interzis utilizarea mai multor categorii de armament, între care şi cel cu care era dotat o bună parte a personalului silvic din România, se menţionează în comunicat.

Pe lângă lipsa de armament și de dotări, pădurarii se confruntă și cu o dimensionare insuficientă a personalului silvic cu atribuţii de pază, precum şi cu o dimensionare a cantoanelor şi a districtelor silvice fără a se ţine seama de complexitatea şi specificul activităţii de pază a pădurilor la nivel local şi regional. Mai mult, retrocedările haotice au condus la o fragmentare excesivă a pădurilor, apreciază organizaţia sindicală.

În acest context, „Federaţia Sindicatelor «Silva» solicită oficial, din nou, sprijinul şi intervenţia Procurorului General al României pentru monitorizarea actelor de cercetare şi urmărire penală ce se efectuează în cazurile de agresiune îndreptată împotriva personalului silvic şi dispunerea de măsuri în scopul efectuării cu celeritate a cercetărilor pentru identificarea, anchetarea şi pedepsirea autorilor acestor agresiuni”, se arată în comunicat.

Totodată, sindicatul silvicultorilor solicită intervenţia ministrului Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tanczos Barna, pentru „urgentarea dotării personalului silvic cu responsabilităţi în ceea ce priveşte paza pădurilor cu armament de serviciu, cu uniformă de serviciu, cu mijloacele de apărare şi de intervenţie, cu mijloace de comunicaţie şi mijloace de deplasare aşa cum sunt prevăzute de lege, astfel încât riscul determinat de producerea în viitor a unor astfel de evenimente nedorite să se reducă cât mai mult posibil”.

Pentru descurajarea actelor de agresiune asupra silvicultorilor, Federaţia Sindicatelor din Silvicultură „Silva” a promovat, cu sprijinul actualului ministru al Mediului, Tanczos Barna, în calitate de senator, un proiect de lege pentru modificarea şi completării Legii nr. 286/2009 privind Codul penal, prin includerea personalului silvic în categoriile prevăzute la art. 257 alin. 4, alături de poliţişti şi jandarmi, în cazul cărora faptele de ameninţare, lovire sau alte violenţe, vătămare corporală etc. comise asupra acestora se sancţionează cu pedepse mai aspre.

„Sindicatul silvicultorilor va susţine în continuare, prin toate mijloacele legale, respectarea prevederilor Statutului personalului silvic, modificat şi completat prin Legea nr. 234/2019, dimensionarea cantoanelor, districtelor şi ocoalelor silvice în funcţie de activităţile specifice şi realităţile din teren, precum şi dotarea personalului silvic conform legislaţiei în vigoare, inclusiv prin organizarea, dacă va fi cazul, a unor acţiuni de protest”, se menţionează în comunicat.