3 decembrie 2021 - 03:18

Un nou tip de îngrăşământ, unic în Sud-Estul Europei, va fi lansat de Azomureş

azomuresNoul tip de îngrășământ care va fi lansat în curând pe piață de SC Azomureș SA, Ureea Granulată, un produs unic zona de Sud-Est a Europei, este un avantaj agronomic și economic, în sensul că împiedică pierderea în atmosferă a azotului și are un raport cost-eficiență mult mai bun decât la alte produse, susțin specialiștii Universității de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) din Cluj-Napoca.

Decanul Facultății de Agricultură din cadrul USAMV Cluj-Napoca, profesor doctor Roxana Vidican, a arătat la Sinaia, în cadrul unei dezbateri privind perspectiva Azomureș asupra agriculturii românești, că există o mare diferență între ureea prill, care este acum pe piață, și ureea granulată.

„Avantajul nu e doar economic, ci există un avantaj agronomic. De ce ureea granulată contra clasicei prill? Pentru că marele neajuns al ureei clasice este pierderea de azot în atmosferă în condiții de secetă, așa cum se întâmplă de cele mai multe ori în ultimii ani. Atunci, ureea granulată prin sistemul de granulare împiedică tocmai această pierdere în atmosferă a azotului, iar astfel azotul va putea fi preluat și transformat în azot amoniacal pus la dispoziția — prin soluția solului — rădăcinilor plantelor și valorificată astfel în întregime din îngrășământ.

Cu alte cuvinte, din punct de vedere al nutriției minerale granularea oferă avantaje față de clasicul produs. Dincolo de avantajele pe care un producător le are sau dincolo de facilitățile pentru producție, contează din punct de vedere agronomic ce se întâmplă și cred că ureea granulată e superioară”, a arătat Roxana Vidican.

Inginerul Lajos Vass din cadrul Departamentului de cercetare-inovare al Azomureș a arătat că pierderile la împrăștiere ale ureei granulate sunt foarte mici, ceea ce reprezintă un avantaj economic.

„Fracțiunea redusă de praf face ca precizia de aplicare să crească pentru că produsul nu mai este așa de sensibil la vânt. Pur și simplu orice îngrășământ cu un conținut mai mare de praf când se aplică e nevoie să fie o atmosferă foarte liniștită, pentru că o adiere minimă de vânt deja influențează uniformitatea.

Prin ureea granulată se evită practic conținutul de praf. În plus, această uree granulată are o rezistența mecanică la strivire — rezistă la o presiune mai mare până se sparge, adică nu se sparge să spunem în timpul transportului, uniformitatea rămâne constantă. Aceasta are încă două caracteristici — crește precizia de aplicare și lățimea de aplicare, adică pe suprafețe mai mari cu 50% față de ureea tradițională, prill. Deci, avem un coeficient cost-eficiență mai bun — precizia crește, suprafața crește, utilajele sunt folosite mai puțin”, a susținut Lajos Vass.

În plus, a arătat acesta, densitatea la ureea granulată este mai mare și, asociată cu o suprafață mai fină, solubilizarea e mai lentă fiind îmbunătățit coeficientul de valorificare al azotului provenit din îngrășământ.

„Coeficientul de valorificare la îngrășămintele cu azot simple ajunge la peste 70%. Dacă noi reducem viteza de solubilizare, inevitabil crește valoarea acestui coeficient”, a precizat Vass.

În urmă cu o zi, directorul comercial al SC Azomureș SA Târgu Mureș, Călin Pop, a anunțat la Sinaia, că din luna noiembrie combinatul va produce un nou tip de îngrășământ pentru piața românească, Ureea Granulată, un produs care este unic zona de Sud-Est a Europei.

Ovidiu Maior, reprezentantul PR al Azomureș, a arătat că pe platforma combinatului chimic este aproape de finalizare modernizarea noii fabrici de Uree, în urma unei investiții de aproximativ 85 de milioane de euro, care realizează în parteneriat cu compania cehă CHEMOPROJECT NITROGEN a.s.

La finalizarea investiției, pe lângă producerea ureei granulate, Azomureș va crește capacitatea de producție la uree, de la 900 de tone pe zi, la peste 1.400 de tone pe zi și va reduce semnificativ poluarea. (Sursa: AGERPRES)