Un milion și jumătate de lei pentru meșteșugarii care vor să își deschidă o afacere

31

potcoava_lemnCele mai competitive planuri de afaceri din sectorul non-agricol sunt premiate luna aceasta cu câte 10 mii de lei, ca urmare a încheierii celei de-a două etape a concursului organizat de Fundația World Vision România prin proiectul MADE IN RURAL.

La linia de start a competiției s-au aflat aproape 200 de candidați din zece județe, antreprenori sau meșteșugari dornici să învețe să dezvolte și să gestioneze o afacere sustenabilă. Ideile celor 152 de câștigători vizează revigorarea meșteșugurilor populare, dar răspund și nevoilor economice și sociale cu care se confruntă comunitățile în care locuiesc.

Încurajarea antreprenoriatului rural vine în întâmpinarea problemelor de natură economică pe care le au comunitățile de la țară și, simultan, combate fenomenul muncii în străinătate, departe de familie. Proiectul MADE IN RURAL susține meșteșugarii din satele României să învețe să-și transforme talentul într-o sursă de venituri constante, care să le schimbe viața în bine.

Marius Grădinaru, din comuna Ceplenița, județul Iași, este un exemplu în acest sens. Talentul de a lucra cu lemnul și l-a perfecționat în copilărie ajutându-și tatăl în atelierul din gospodărie. Marius a dus, însă, pasiunea mai departe și, cu ajutorul cunoștințelor dobândite la cursuri și a premiului câștigat, a transformat-o afacere de succes.

În această primăvară, stimulat de participarea la curs, Marius a reușit să contacteze un comerciant din Marea Britanie cu care a negociat timp de câteva luni condițiile contractuale. Astăzi, Marius este furnizor al companiei britanice pentru care realizează mici obiecte de artizanat ce sunt ulterior distribuite iubitorilor de handmade de pretutindeni.

“Stăteam și așteptam să vină oamenii din sat să-mi bată la poartă. Acum știu că nu așa se fac banii. E nevoie de planificare și de căutarea permanentă de noi parteneri și clienți. Cursul de antreprenoriat mi-a schimbat complet perspectiva asupra muncii mele.”, mărturisește Marius.

Marius Grădinaru nu este singurul participant la proiect care vede acum lumea cu alți ochi. Printre câștigătorii concursului sunt mulți antreprenori care au înțeles că prima premisă a unei afaceri profitabile este să răspundă unei cerințe a pieței și s-au orientat mai ales către domeniul serviciilor, aproape inexistent în majoritatea comunităților rurale.

Astfel, doljenii și-au propus să deschidă frizerii acolo unde acestea nu mai există de ani de zile, iar vasluienii să ofere educație antreprenorială tinerilor, dar și să planifice nunțile și festivitățile din comunitate. Vâlcenii vor readuce în vogă atelierul de reparații încălțăminte și își vor ajuta consătenii inaugurând nelipsitul, în mediul urban, centru de copiere și traducere a documentelor. Lista completă a câștigătorilor este disponibilă pe site-ul proiectului — www.madeinrural.ro.

MADE IN RURAL este un proiect pentru dezvoltarea meșteșugurilor și stimularea antreprenoriatului în mediul rural care oferă gratuit calificare, consiliere și mediere profesională, precum și sprijin pentru începerea unor mici afaceri.

Proiectul se desfășoară în perioada 31 martie 2014 — 30 septembrie 2015 în beneficiul persoanelor din mediul rural, județele Alba, Bistrița-Năsăud, Constanța, Cluj, Dolj, Ialomița, Iași, Ilfov, Vaslui și Vâlcea.

Citește și

Cmentariile sunt închise