Speculațiile cu privire la o posibilă criză alimentară în viitorul apropiat s-au înmulțit în ultima vreme, pe fondul creșterii accelerate a prețurilor la energie și gaze naturale, creștere care s-a revărsat și în prețurile îngrășămintelor și a inputurilor pentru fermieri. Cu toate acestea, multe voci din sectorul agroalimentar susțin că nu există pericolul de a rămâne fără mâncare. În schimb, prețul și calitatea mâncării pe care o consumăm vor reprezenta o problemă.
Fermierul Dimitrie Muscă a făcut referire la acest subiect într-un interviu acordat jurnalistului Ovidiu Ghinea, în exclusivitate pentru AGRO TV. Directorul general al Combinatului Agroindustrial Curtici a avertizat asupra faptului că sectorul zootehnic românesc se află în colaps, iar produsele de slabă calitate care înlocuiesc produsele tradiționale românești pot reprezenta un pericol real pentru securitatea alimentară a țării.
”Iată unde am ajuns cu agricultura. Porci importăm 80%; la 1 ianuarie 2020 vom importa 90%, nu vorbesc bancuri. Numai pe parcursul lunii trecute s-au tăiat 50.000 de capete de bovine, se stă la abatoare la rând cu bovinele să ajungă la tăiere. Deja coborâm spre un milion de capete și nu vom mai avea nici vacă. (…) Un kilogram de telemea din ulei de palmier te costă 4-5 lei, dar eu ca să fac un kilogram de telemea din lapte de vacă mă costă 22 de lei. În condițiile acestea, când vezi că șchioapătă vaca, când vezi că șchioapătă carnea de porc în totalitate, tu ca Guvern trebuie să aduni factorii de răspundere. Statul trebuie să intervină, dar la noi nu a intervenit niciodată. Oros ne-a spus că nu se înțelege cu Cîțu. Doi oameni de știință, ferească Dumnezeu, ați văzut unde am ajuns cu acești doi oameni de știință.
La ora actuală, prețurile la energie și gaz au ridicat prețurile la mâncare și nu se vor opri aici. Va crește în continuare prețul mâncării. Vom mânca și prost, și puțin. Ajungem un popor de subnutriți și ne creștem copiii în halul acesta”, a precizat Dimitrie Muscă.
Fermierul a mai vorbit și despre negocierile purtate la Bruxelles, în care România ar trebui să aibă un cuvânt mult mai greu de spus decât până acum.
”Noi suntem încă la început de drum în era capitalistă, nu putem să ne permitem ca 10% din suprafața agricolă să nu fie lucrată. Cred că totul depinde de cei de la Bruxelles; ar trebui să negociem atât de dur încât să ne impunem un punct de vedere. Nu suntem niște papagali, să primim doar directive și indicații și să nu fim ascultați deloc. (…) Cred că actualul ministru este în măsură să negocieze și să își delege și o echipă, cred că și ministrul Achim Irimescu este un om reprezentativ acolo, dar din păcate este printre puținii care se luptă. Acolo trebuie o echipă de forță”, a mai subliniat Dimitrie Muscă.
Interviul complet realizat de Ovidiu Ghinea cu Dimitrie Muscă poate fi urmărit pe pagina de facebook AGRO TV.