Un fond pentru mutualizarea riscurilor în agricultură va fi creat până în vară

21

ministru27martieÎn cadrul discuţiilor cu producătorii şi procesatorii de lapte, ministrul Daniel Constantin a anunţat că până la data de 30 iunie 2013 se va crea un fond mutual, după modelul celui francez, unicul funcţional la nivelul Uniunii Europene, prin care se doreşte mutualizarea riscurilor în agricultură, potrivit recolta.eu.

Subiectul a mai fost discutat recent în cadrul forumului „Agricultura încotro?”, în prezenţa secretarului de stat Achim Irimescu.
Fondurile mutuale au o triplă participare (agricultori, stat membru, Uniunea Europeana) şi vizează două obiective: (1) Responsabilizarea agricultorilor în ceea ce priveşte gestionarea riscurilor, prin contribuţia financiară a acestora şi (2)Mobilizarea finanţărilor comunitare pentru gestionarea riscurilor, în zona pierderilor economice.

Finanţarea fondurilor mutuale este formata din cotizaţiile agricultorilor (35%) şi a Fondului Mutual (65%) din care: contribuţie UE (47,75%) si contribuţia României (16,25%). Exista 3 tipuri de riscuri care se despăgubesc:

(1). apariţia unui focar de boală la animale cu condiţia ca aceasta să figureze pe lista stabilită de Organizaţia Mondială pentru Sănătatea Animalelor sau în anexa la Decizia Consiliului din 26 iunie 1990 privind anumite cheltuieli în domeniul veterinar;

(2). apariţia unui focar de boală la plante (înscrisă pe lista organismelor dăunătoare, fixată prin Decizia din 31 iulie 2000 de stabilire a listei organismelor dăunătoare plantelor, produselor vegetale şi altor obiecte vizate de măsurile de combatere obligatorie; doar bolile reglementate);

(3). un incident de mediu în cazul în care este vorba despre un episod specific legat de un eveniment punctual şi cu o dimensiune geografică limitată (origine nenaturală);

Sunt eligibile pentru acordarea de despăgubiri din fondurile mutuale în special următoarele cheltuieli: costurile sau pierderile legate de pierderea de animale sau de plante; costurile sau pierderile legate de pierderea activităţii pe exploataţie, în special cea inerentă scăderii performanţelor zootehnice ale animalelor sau a randamentului plantelor; costuri sau pierderi de ordin economic şi comercial, în special cele provenite din restricţionarea sau interzicerea circulaţiei sau schimbului, din limitarea zonelor pentru păşunat, din schimbarea destinaţiei producţiei etc.

Comisarul european pentru agricultură, Dacian Cioloş, anunţase în luna decembrie că fondurile mutuale pentru sprijinirea intereselor agricultorilor în raport cu piaţa vor rămâne un instrument important în Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR) după 2014.
„Fondurile mutuale rămân un instrument important în PNDR şi sper să existe şi în România interes pentru acest lucru. Cred că se pliază foarte bine în unele sectoare unde agricultorii sunt organizaţi ca sindicat agricol sau ca organizaţie agricolă şi acestea pot apăra interesele agricultorilor în relaţiile cu autorităţile publice. Pe structura acestor organizaţii, se pot constitui aceste fonduri, care dincolo de apărarea intereselor în raport cu autorităţile vor putea sprijini interesele agricultorilor în raport cu piaţa”, declarase la acea dată Dacian Cioloş. (Sursa: recolta.eu)

Citește și

Cmentariile sunt închise