Un fermier brașovean a primit cea mai mare subvenție acordată crescătorilor de oi

34

miel_carneDoi brașoveni se află între primii trei proprietari de oi care au primit cele mai mari subvenții de la APIA din bugetul național în contul Ajutorului Național Tranzitoriu (ANT) 2014. ANT pentru 2014 a fost 28,08 lei/cap de oaie. Subvenția se acordă doar pentru femelele ovine care au împlinit minim un an la data de 30 martie a anului în care se solicită plata.
Pe primul loc este Corneliu Porumb, proprietarul Prod Impex Olimpia (Brașov), care, în 2014, a primit ANT în valoare de 193.934 lei pentru cca. 6.900 capete de mioare. În 2013, firma sa avea 8 produse tradiționale certificate de MADR, din care jumătate sunt din lapte sau carne de oaie, sub marca Olimpia Homorod. Fermierul crește și vite, este membru în Asociația Bălțata Românească Simmental, așa că mai produce, sub marca Manda Eforie, telemea și caș din lapte de vacă. Firma sa mai produce și cârnați și slănină, marca Porumb Homorod.
Pe locul secund, Dumitru Andreșoi (Hunedoara) a încasat 154.945 lei. După sumă, Andreșoi pare stăpân peste o turmă de doar 5.500 de oi.
Alexandru Pelei din comuna Homorod, Brașov, a încasat 130.122 lei subvenții pentru 4.300 ovine și este pe locul trei în clasamentul APIA. „Sunt puțini. Ne-au promis 38 lei pe cap de oaie și ne-au dat 28 lei. Din ăștia, 17 lei pe cap de oaie e impozitul, rămân cu 10 lei”, e nemulțumit fermierul. Acesta are contract cu fabrica grecilor de Olympus din Hălchiu. „În medie, pe lună, livrez 17.000 de litri. Prețul este bun, 2,7 lei/litru”. Pe lângă mioarele eligibile la plată, Pelei mai are și 3.000 de berbecuți, pe care îi crește pentru export către țările arabe. „Noi suntem oieri din tată-n fiu, e moștenire de familie. Pe vremea lui Ceaușescu, tata avea o turmă de 400 de oi”, spune fermierul. Acum, Pelei stăpânește 6 stâne și are 630 de hectare de pășuni, dar și teren arabil cultivat cu cereale. Mai exploatează 250 de hectare concesionate de la primărie și circa 150 de hectare de la ADS. În plus, are și 60 de vaci, dar vrea să le vândă. „Laptele de vacă e plătit în bătaie de joc. Cred că voi opri doar vacile de carne, cresc rasa Alb Albastru Belgian”, adaugă fermierul din Brașov. (Sursa: Bizbrasov.ro)

Citește și

Cmentariile sunt închise