22 aprilie 2021 - 03:12

Un fermier a descoperit un proiectil EXPLOZIV in timp ce sapa!

Lucrările agricole de primăvară scot la iveală elemente de muniție neexplodată. Astfel, un cetățean din comuna Armășești, județul Ialomița, ce executa în cursul dimineții de luni, 6 aprilie a.c., săpături pe un teren de pe raza comunei, a descoperit un proiectil exploziv de artilerie de calibru 100 mm.

Echipa pirotehnică a Inspectoratului pentru Situații de Urgență a fost alertată în jurul orelor 10:30 și s-a deplasat la locul indicat. După asigurarea măsurilor de protecție și siguranță specifice, subofițerii au ridicat elementul de muniție în vederea depozitării și distrugerii.

Reprezentanții ISU atrag atenţia populaţiei că în cazul găsirii de muniţie neexplodată, cetățenii trebuie să alerteze de urgenţă organele de poliţie din localitate sau Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Barbu Catargiu” al judeţului Ialomiţa prin apelarea numărului de urgenţă 112, să evite lovirea, manipularea şi transportarea muniţiilor descoperite şi să asigure paza zonei până la sosirea forţelor de intervenţie. O manipulare incorectă, de către persoane neautorizate, care nu cunosc proprietăţile şi caracteristicile respectivelor muniţii, poate duce la iniţierea focoaselor şi implicit la detonarea muniţiilor, putând provoca astfel importante pagube materiale, rănirea persoanelor sau chiar pierderea de vieţi omeneşti.