Un europarlamentar vrea să știe de ce subvențiile pentru fermierii români sunt mai mici

20

daniel_budaEuroparlamentarul Daniel Buda a anunțat pe contul personal de pe o rețea de socializare că a ridicat problema diferențelor dintre subvențiile alocate fermierilor din diferite țări ale Europei, în plenul Parlamentului European.El a protestat față de politicile europene care au permis ca România, alături de alte state, să se transforme doar în piețe de desfacere pentru țările în care agricultura este sprijinită masiv.

„Zilele trecute am depus către Comisia Europeană, în conformitate cu procedurile parlamentare, o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe tema subvenţiilor pentru investiţiile în Agricultură. În concret, Reţeaua de Informaţii Contabile Agricole a publicat recent un raport în care se specifică faptul că subvenţia medie anuală primită pe fiecare fermă de către fermierii din cele 27 de state europene (cu excepţia Croaţiei) a fost de 11.500 de euro. Cu toate acestea, România se află pe ultima poziţie a acestui raport, la o diferenţă considerabilă faţă de media europeană cu numai 1949 euro/fermă. De asemenea, aproximativ 4% din totalul subvenţiilor sunt plătite ca subvenţii de investiţii în UE-27”, a anun’at Daniel Buda.

Europarlamentarul a precizat că România alături de alte state precum Olanda, Grecia şi Suedia, nu beneficiază de niciun fel de sprijin pentru investiţii, ceea ce face din aceste ţări pieţe de desfacere pentru produse provenite din state care se bucură de subvenţii consistente.
“Am solicitat aşadar Comisiei să îmi comunice mecanismul de stabilire şi subvenţionare aplicabil statelor membre şi dacă se are în vedere elaborarea unor noi proceduri şi mecanisme care să permită armonizarea acordării subvenţiilor astfel încât să fie eliminate discrepanţele între statele member”, a anunțat el..

Citește și

Cmentariile sunt închise