Un europarlamentar român cere Rusiei să renunțe la invocarea bolii vacii nebune pentru a bloca schimburile agricole

22

budasssEuroparlamentarul  Daniel Buda, membru al Comisiei pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală a Parlamentului European, a cerut executivului european să adopte o atitudine fermă împotriva deciziei Federației Ruse de a interzice importurile de bovine, a cărnii de vită și a produselor derivate din România, din cauza “encefalopatiei spongiforme bovine” (boala vacii nebune).

“Apreciez că decizia Federației Ruse este o decizie strict politică, dorind să pedepsească astfel România pentru susținerea arătată Republicii Moldova și Ucrainei în demersurile de apropiere față de Europa. Rusia a aderat la Organizația Mondială a Comerțului în octombrie 2012, după 18 ani de negocieri. Uniunea Europeană, inclusiv România, și-a exprimat atunci speranța că Rusia va renunța la măsurile arbitrare și chiar ostile pe care le adoptă în domeniul comerțului agricol. Cu toate acestea, agresivitatea Rusiei pe plan comercial agricol a continuat: anul trecut, Rusia a anunțat că interzice importurile de carne din Germania, apoi a anunțat că nu mai importă cartofi din Uniunea Europeană. Exemplele ar putea continua, iar decizia privind carnea de vită din România este o nouă dovadă în acest sens. Rusia trebuie să înceteze să mai invoce abuziv motive sanitare pentru a bloca schimburile agricole, mai ales că România a primit recent din partea Organizației Internaționale pentru Epizootii (OIE) certificatul prin care i se recunoaște statutul de țară cu risc neglijabil pentru boala vacii nebune”, a afirmat europarlamentarul, potrivit unui comunicat de presă.

Acesta a  mai anunțat că în proxima ședință a comisiei de Agricultură din Parlamentul European, al cărui membru este, va expune public acest aspect discriminatoriu al Federației Ruse față de Europa în general și față de România în special.

Citește și

Cmentariile sunt închise