Un europarlamentar atrage atenţia asupra riscului de faliment în rândul fermierilor. Ce este de făcut?

16

fermier_caineEuroparlamentarul  Daniel Buda a adresat Comisiei Europene o întrebare cu solicitare de răspuns scris pe tema riscului de faliment în rândul fermierilor.

“Anul 2015 a fost şi este un an dificil pentru agricultură. Atât experții cât și producătorii din domeniu susțin că în acest an mai mulți fermieri ar putea falimenta. Printre factorii importanți se numără subvențiile mici, ratele ridicate ale dobânzilor pentru credite și tarifele mari la carburanți, care vor lovi dureros în munca agricultorilor, iar dacă autoritățile nu vor întreprinde măsuri urgente, recesiunea va fi accentuată și mai mult de problemele sectorului agricol”, a precizat Buda.

Conform experților, măsuri există pentru agricultori, acestea fiind specificate cu claritate în acordul de liber-schimb încheiat cu UE. De asemenea, asociațiile de fermieri și agricultori susțin că este necesară adoptarea unei legi privind subvenționarea în agricultură, iar regulamentul privind acordarea subvențiilor ar trebui să fie stabilit pentru 4-5 ani.
În urma solicitării adresate europarlamentarul român a primit următorul răspuns dat de către Comisarul European pe Agricultură, Phil Hogan:
“Politica agricolă comună (PAC) vizează toate tipurile de ferme agricole și de producții existente în Europa și sprijină veniturile agricultorilor. Ea le oferă statelor membre și beneficiarilor numeroase posibilități de a-și depăși dificultățile economice și de a răspunde nevoilor fermelor.
PAC reformată conține instrumentele necesare pentru a ajuta fermierii din UE — de la măsuri de tip „plasă de siguranță”, sub forma unor instrumente de gestionare a pieței și mecanisme de soluționare a crizelor, până la plăți directe pentru producători și programe de dezvoltare rurală. În special, plățile directe contribuie la menținerea activităților agricole peste tot în UE prin sprijinirea și stabilizarea veniturilor agricultorilor, asigurând astfel viabilitatea economică a fermelor pe termen mai lung și reducând vulnerabilitatea lor la fluctuațiile prețurilor. Aceste măsuri sunt în curs de aplicare în România.
În cadrul FEADR, fermierii pot primi sprijin pentru investiții și ajutoare pe suprafață, menite să le asigure o dezvoltare durabilă. Statele membre pot folosi finanțarea FEADR și pentru a crea instrumente financiare (cum ar fi fondurile de garantare a creditelor, garanțiile sau fondurile de capital) care să faciliteze accesul la finanțare pentru agricultori, sprijinind astfel dezvoltarea investițiilor pe termen mediu și lung.
Măsurile de ajutor finanțate exclusiv din surse naționale, care nu sunt efectuate în conformitate cu actele legislative din cadrul politicii agricole comune reformate intră în domeniul de aplicare a normelor UE privind ajutoarele de stat. În cazul ajutoarelor de stat către agricultori se aplică instrumente specifice. Totuși, întreprinderile aflate în dificultate sunt excluse din domeniul de aplicare al acestor instrumente. Aceste întreprinderi pot primi sprijin pentru salvare și restructurare în conformitate cu normele privind ajutoarele de stat orizontale.”

 

Citește și
1 Comentariu
  1. Alina spune

    Bun, fonduri FEADR! Doar ca pe acelea nu le poti accesa pentru plata datoriilor catre furnizori sau pentru infiintarea de noi culturi agricole pentru anul 2016. La ce te ajuta sa faci achizitii daca tu nu mai poti cultiva?!

Cmentariile sunt închise