Un deputat ii cere îi cere ministrului Agriculturii să stopeze evaziunea fiscală din industria vinului

7

vin7octDeputatul  Miron Smarandache i-a cerut ministrului Agriculturii  să stopeze concurența neloială și evaziunea fiscală din industria vinului.

Aceasta s-a declarat ingrijorata de situatia pieței românești de vinuri, pe care au intrat sortimente îndoielnice ca origine, în detrimentul producțiilor autohtone tradiționale. „În acest moment, mărcile adevărate de vinuri, recunoscute și medaliate la festivalurile viticole internaționale, fac cu greu față concurenței cu soiurile de tip Babanu, incerte atât din punct de vedere al originii, al calității, cât și al producției, dar foarte accesibile la preț”, spune deputatul.

„Am primit reclamații de la adevărați producători de vinuri din Moldova, din zone tradiționale precum Bacău, Cotnari, Odobești, Panciu, Vrancea, Bucium sau Nicorești, care mi-au sesizat că fac cu greu față concurenței cu vinurile foarte ieftine de pe piață. Acești producători de vin cu tradiție din vremea dacilor și romanilor sunt îngrijorați pentru viitorul vinurilor lor și susțin, pe bună dreptate, că statul român nu face nimic pentru a-i proteja. Consider că asistăm la o situație scăpată de sub control de către autorități, care ar trebui să ia măsuri urgente, atât pentru protejarea producătorilor de vinuri românești de calitate, cât și pentru diminuarea evaziunii fiscale din acest sector. De asemenea, susțin că statul român are datoria de a proteja și calitatea, în ciuda crizei actuale, însă în tot acest timp cei care produc ilegal vinuri în vană se îmbogățesc peste noapte, fără ca autoritățile să intervină ferm, fapt anormal într-o economie de piață bazată pe corectitudine”, adauga Miron Smarandache.

El i-a cerut ministrului sa opreasca evaziunea si intrarea pe piata a acestor sortimente de vinerui si sa prezinte public strategia ministerului referitoare la salvarea vinurilor traditionale.

Citește și

Cmentariile sunt închise