Un deputat crede că reducerea TVA este un prim pas spre servicii de calitate în turism

21

cabanaGuvernul României a avizat recent introducerea TVA de 9 la sută pentru servicii de turism all-inclusive Cota redusă pentru serviciile de cazare cu demipensiune/pensiune completă/all-inclusive a fost aprobată de Executiv, iar impactul bugetar estimat pentru acest an ar fi de circa 100 milioane lei, potrivit deputtului din Brașov, Ion Diniță.

Potrivit hotărârii Guvernului pentru modificarea normelor metodologice de aplicare a Codului fiscal, cu scopul de a corela legislația fiscala referitoare la aplicarea cotei reduse de TVA cu legislația specifică în domeniul turismului, au fost aduse unele modificări din acest punct de vedere, care vor ușura demersurile operatorilor din turism, și mai ales a investitorilor.

Astfel, noțiunea de cazare a fost redefinită în legislația specifică din domeniul turismului, în sensul că TVA redusă de 9 la sută se aplică cazării, dar și serviciilor conexe cazării, vândute sau oferite spre vânzare la prețul inclusiv al pachetului turistic, cum sunt prânzul, cina, gustări dintre mese, precum și alte servicii de agrement oferite cu mijloace proprii ale structurilor de primire turistice.

Decizia a fost luată de Guvern în urmă cu o lună, la finalul negocierilor cu Fondul Monetar Internațional referitoare la bugetul de stat pentru anul 2015. Atunci, conducerea Guvernului a prezentat intenția de scădere a TVA la pachetele all-inclusive din turism, de la 24 la 9 la sută. Până acum, TVA de 9 la sută se aplica doar la pachetele turistice care includeau cazarea și micul dejun.

Reducerea TVA pentru toate celelalte tipuri de pachete turistice reprezintă un răspuns clar și fără echivoc dat hotelierilor și investitorilor din turism. Este vorba despre o decizie firească, deoarece nu era tocmai în regulă ca o cafea sau orice alt produs să fie taxat diferențiat în funcție de ora la care era consumat de beneficiari, respectiv cu 9 la sută dimineața, și cu 24 la sută la prânz și seara.

“Îmi exprim speranța că hotărârea respectivă îi va determina pe hotelierii români să treacă și la reducerea tarifelor, dacă este posibil chiar din acest an, cu cel puțin 10 la sută în medie. De asemenea, consider că România va înregistra, după implementarea acestei măsuri pozitive, o creștere semnificativă a numărului de turiști, atât autohtoni, cât și mai ales din străinătate.

După cum se știe, țara noastră rivalizează cu cele mai importante destinații din străinătate din punctul de vedere al atractivității, în toate anotimpurile, iar acum, scăzând TVA la toate serviciile turistice, este de așteptat ca responsabilii din turism să încerce majorarea substanțială a numărului de cazări în structurile românești de profil. Totodată, sperăm că în cel mai scurt timp vom rezolva și problemele legate de infrastructură, în așa fel încât vizitatorii României să dispună de drumuri de acces moderne și funcționale spre principalele destinații turistice”, a declarat Diniță într-un comunicat de presă.

Citește și
2 Comentarii
  1. […] Îşi va producele efectele când bulgărele se va fi transformat deja în avalanşă. La fel cum se va întâmpla şi cu mirajul scăderii TVA la lapte din 2016. Adică mult prea târziu. Sursa: agro-tv.ro […]

  2. […] După cum se știe, țara noastră rivalizează cu cele mai importante destinații din străinătate din punctul de vedere al atractivității, în toate anotimpurile, iar acum, scăzând TVA la toate serviciile turistice, este de așteptat ca responsabilii din turism să încerce majorarea substanțială a numărului de cazări în structurile românești de profil. Totodată, sperăm că în cel mai scurt timp vom rezolva și problemele legate de infrastructură, în așa fel încât vizitatorii României să dispună de drumuri de acces moderne și funcționale spre principalele destinații turistice”, a declarat Diniță într-un comunicat de presă. sursa: agro-tv.ro […]

Cmentariile sunt închise