Un deputat cere verificarea abuzurilor AFIR asupra fermierilor beneficiari de proiecte europene

52

stop_frantaDeputatul  de Giurgiu, Liliana Ciobanu, continuă să atingă prin luările sale de poziție problemele agricultorilor care au fost obligați de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) să restituie banii aferenți unor proiecte cu finanțare europeană câștigate în mod legal. Parlamentarul giurgiuvean s-a adresat din nou, printr-o interpelare, ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, căruia i-a cerut să verifice abuzurile exercitate de AFIR asupra fermierilor beneficiari de proiecte europene.

‘Vă semnalez nemulțumirile a mii de fermieri din județul Giurgiu și din toată țara, referitoare la abuzurile exercitate de către Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) asupra beneficiarilor PNDR. Sunt foarte multe cazuri de acest gen, și, prin această intervenție, vă solicit să faceți lumină și să puneți lucrurile în ordine’, a subliniat Liliana Ciobanu, într-un comunicat de presă.

„Am depus un proiect pe Măsura 312 în luna iulie 2010, iar cumnata mea un an mai târziu, în 2011. Ambele proiecte au fost selectate și contractate, avizate și aprobate de către AFIR, în toate stadiile de implementare. În momentul de față, ambii beneficiari suntem acuzați că am creat așa-zisele condiții artificiale și ne judecăm cu AFIR. Vă asigur că pentru a duce la bun sfârșit proiectele am muncit pe rupte, am făcut împrumuturi uriașe la bănci, pentru care am garantat cu locuințele familiei și am suferit umilințe de neimaginat din partea așa-zișilor experți AFIR.

În situația noastră se află mii de fermieri, doar la Înalta Curte de Casație și Justiție sunt pe rol în faza de recurs (procese mai avansate), în jur de 680 de litigii. La Curțile de Apel din țară și din București se află pe rol, în primă instanță, câteva mii de cauze cu condiții artificiale. Așadar situația este foarte gravă, dar AFIR evită să prezinte o situație clară a tuturor proceselor în care are calitatea de pârât, pentru a nu degenera starea de lucruri și să nu devină explozivă. Directorul AFIR se rezumă la a prezenta cele aproximativ 400 de litigii pe care le are pe fostul SAPARD și care sunt, din punct de vedere juridic, mai avansate.

Din cauza faptului că impactul financiar este devastator, asupra noastră și a altor beneficiari aflați în situația de litigiu cu AFIR, băncile au demarat procedurile de executare silită. Aceste procese durează în medie circa 5-6 ani, timp în care noi vom fi executați silit, după ani de muncă și eforturi financiare inumane. Nu suntem hoți, proiectele noastre au fost verificate și în dungă de către experți, au fost respectate toate procedurile, dosarele au sute sau poate mii de ștampile și semnături. Nu este normal ca după câțiva ani, timp în care totul a fost făcut bine, să fim acum acuzați de tot felul de nereguli. Acum, noul director al AFIR și domnul ministru realizează și recunosc abuzurile care s-au făcut asupra noastră, dar ghinion, noi deja ne judecăm, așadar chipurile pentru noi nu se mai poate face nimic.

În cazul acesta, nu trebuie să fii vreun geniu să-ți dai seama ca suntem nedreptățiți, atâta timp cât pentru cei care vor accesa de acum încolo se vor simplifica procedurile și vor fi eliminate multe din condițiile care au fost considerate artificiale. AFIR ar trebui să-și asume aceste abuzuri’, se arată în documentul oficial trimis ministrului Agriculturii, prin intermediul deputatului PSRO, de către unul dintre fermierii victime ale acestor condiții artificiale impuse recent de AFIR.

În finalul interpelării, deputatul Liliana Ciobanu a formulat mai multe întrebări, de la care așteaptă răspunsuri concrete din partea ministrului Agriculturii: ‘1. Câte proiecte au fost depuse pe Măsura 312, câte au fost eligibile și câte din ele sunt în acest moment în litigii, în procese aflate actualmente pe rolul instanțelor de judecată?; 2. De ce s-a ajuns în această situație disperată, având în vedere că nu asistăm la cazuri izolate?; 3. Care este situația exactă a litigiilor în care a fost dat în judecată AFIR, atât la nivel național, cât și în județul Giurgiu, pentru impunerea acestor condiții?; 4. Câte plângeri penale au fost înregistrate împotriva experților AFIR care au avizat proiectele ce au fost acum respinse?; 5. Ce soluții aveți pentru ca totuși să rezolvați această problemă, deoarece în urma proceselor MADR, AFIR și statul român vor avea de decontat sume importante?; 6. Cât a costat până acum AFIR procesele intentate asupra sa de către beneficiarii PNDR, SAPARD și a celorlalte măsuri cu finanțare europeană respinse?”, se poveste;te ]n documentul prezentat de deputat.

Citește și

Cmentariile sunt închise