23 octombrie 2021 - 11:41

Un deputat cere clarificări referitor la plata subvenţiilor pentru ovine şi caprine

oi_staulDeputatul Dan Simedru, din Alba, a declarat într-o interpelare adresată ministrului Agriculturii, Daniel Constantin, că Asociaţia Crescătorilor de Ovine şi Caprine din judeţul pe care îl reprezintă l-a sesizat vizavi de câteva probleme cu care se confruntă, cea mai gravă dintre acestea fiind legată de întârzierea plăţii subvenţiilor.

“Ne aflăm la sfârşitul lunii martie, iar crescătorii de ovine şi caprine din întreaga ţară nu au primit de la APIA sumele ce li se cuvin pentru anul trecut”, a afirmat deputatul. O altă nemulţumire a crescătorilor este legată de dispariţia din noul PNDR 2014-2020 a unei măsuri clare de sprijin privind compensarea bănească a handicapului agro-pedo-climatic din arealele geografice defavorizate. Deoarece reprezentanţii ministerului nu au făcut precizări clare, este posibil să apară discriminări între potenţialii beneficiari.

O altă nemulţumire a fermierilor este că ministerul vrea să transforme formele asociative existente, într-unele lucrative, fără ca să îi fi întrebat în prealabil pe oieri dacă sunt de acord. Din păcate, în lipsa unor consultări şi a unor structure, este posibil să apară falşi proprietari de animale, care să deţină doar numere de identificare, stocate în baze de date, pe baza cărora să ceară subvenţii, în defavoarea adevăraţilor proprietari, spune deputatul de Alba.