19 octombrie 2021 - 18:52

Un deputat a solicitat modificarea termenului de referință pentru că fermierii să-și primească în mod corect subvențiile

Dporci_rasaeputatul  de Tulcea, Neviser Zaharcu, s-a adresat printr-o interpelare parlamentară ministrului Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Achim Irimescu, căruia i-a cerut să facă lumină în disfuncționalitățile legate de imposibilitatea acordării subvențiilor către fermieri din cauza termenului de referință.

„Doresc să vă supun atenției posibilele interpretări eronate de către reprezentanții APIA, precum și deficiențele majore cuprinse în Ordinul numărul 619/6 aprilie 2015 pentru aprobarea criteriilor de eligibilitate, condițiilor specifice și a modului de implementare a schemelor de plăți, prevăzute la art. 1 alin. (2) și (3) din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 3/2015 pentru aprobarea schemelor de plăți care se aplică în agricultură în perioada 2015-2020 și pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 36/1991 privind societățile agricole și alte forme de asociere în agricultură, precum și a condițiilor specifice de implementare pentru măsurile compensatorii de dezvoltare rurală aplicabile pe terenurile agricole, prevăzute în Programul Național de Dezvoltare Rurală 2014-2020.

Astfel, la Capitolul IX din acest act normativ, intitulat ‘Ajutoare naționale tranzitorii în sectorul Zootehnic’, se face referire la termenul de referință 31 ianuarie 2013 înregistrat în RNE”, a arătat parlamentarul tulcean în documentul trimis conducerii MADR.

„Pornind de la acest termen, a continuat Neviser Zaharcu, reprezentanții APIA susțin faptul că fermierii care achiziționează animale purtătoare de subvenții de la ferme active nu pot beneficia de subvenții. Mai mult, posesorii de animale care, spre exemplu, au avut două vaci peste vârsta de 16 luni și una sub această vârstă la termenul de referință menționat, nu pot să actualizeze baza de date și să beneficieze de subvenții atunci când animalul a împlinit 16 luni. În aceste condiții, deși fermierul deține cele trei animale posibile purtătoare de subvenții, acesta nu-și primește banii, deoarece nu se consideră exploatație nou înființată, întrucât era înregistrată la data de referință. Unii fermieri care se află în această situație, pentru a beneficia totuși de subvenții, încearcă să găsească căi ocolitoare, prin, de exemplu, înregistrarea unei noi exploatații la o altă adresă’.

Deputatul l-a întrebat pe ministrul Achim Irimescu ce va face în privința acestui termen de referință, în așa fel încât actualizarea bazei de date să poată fi efectuată cel puțin anual, iar oamenii să beneficieze cu adevărat de subvențiile cuvenite.

‘Cele două situații prezentate și posibil și altele asemănătoare, impun, din punctul meu de vedere, reanalizarea reglementările în vigoare și găsirea unor soluții pentru interpretarea corectă a ceea ce înseamnă termenul de referință. O altă soluție ar fi modificarea actului normativ, în așa fel încât crescătorii de animale să aibă posibilitatea actualizării bazei de date anual și să poată fi sprijiniți pentru a beneficia de subvenții. Sper că ministrul Agriculturii să facă lumină în acest caz’, a conchis deputatul tulcean, potrivit unui comunicat de presă.