Un deputat a solicitat informații despre inspecțiile ISCTV pentru vinurile importate în ultimii doi ani

28

sticla_vinDeputatul Ciprian Nica l-a interpelat, în scris, pe Daniel Constantin, ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale în legătură cu activitatea Inspecției de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (ISCTV), sesizat fiind de viticultorii și vinificatorii din județul Vrancea în legătură cu importurile de vin care afectează piața locală, în special ca urmare a prețurilor foarte mici de comercializare.

Deputatul Nica a precizat faptul că deși România este a cincea țară europeană, în ceea ce privește suprafețele viticole cultivate și a 15 țară, la nivel mondial, în ceea ce privește producția de vinuri, țara noastră importă cantități însemnate de vin care depășesc, an de an, nivelul exporturilor.

Datele statistice arată că România a importat 36.700 tone de vin, din care 23.400 din Uniunea Europeană, și a exportat 10.400 de tone, 80% din această cantitate fiind destinată piețelor Uniunii Europene.

Deputatul a afirmat că vinurile din import sunt îmbuteliate în România și apoi sunt comercializate la prețuri mici, situație ce naște o discuție legată de calitatea acestora și de activitatea Inspecției de Stat pentru Controlul Tehnic Vitivinicol (ISCTV), organism guvernamental abilitat în executarea controalelor oficiale pentru asigurarea calității și conformității produselor viniviticole.

În concluzie, Nica a solicitat o informare scrisă în legătură cu inspecțiile ISCTV în ceea ce privește vinurile importate în România în ultimii doi ani. Ținând cont de faptul că Portul Constanța este principala poartă de intrare a vinurilor de import în România, Nica a solicitat că în lipsa unui punct de control, să se ia în calcul organizarea unui astfel de punct pe viitor.

În același timp deputatula cerut informații cu privire la stadiul lucrărilor la sistemul antigrindină din România căci, an de an, viticultorii din Vrancea sunt afectați de căderi masive de grindină, după cum se arată într-un comunicat de presă.

Citește și

Cmentariile sunt închise