Motivul bizar pentru care un cultivator de porumb riscă ani grei de închisoare

Judecătorii au pe masă un caz mai puțin obișnuit în care este implicat un bărbat din județul Suceava. Acesta s-a ales cu dosar penal și riscă închisoarea, după ce a omorât doi hârciogi dintr-o specie protejată, informează stirileprotv.ro.

Supărat că i-au făcut pagubă în gradina în care cultiva porumb, bărbatul, în vârstă de 41 de ani, a ucis micile rozătoare, după care a postat pe o rețea socială isprava sa. La vederea imaginilor, însă, o asociație pentru protecția animalelor a sesizat Poliția și Garda de Mediu.

Astfel, polițiștii au descins în locuința bărbatului, unde au găsit mai multe capcane neautorizate și au constatat că acesta capturase doi hârciogi din specia Cricetus Cricetus. Când s-a trezit cu polițiștii la ușă, le-a spus că rozătoarele îi distrug cultura de porumb, producându-i, de câțiva ani, pagube foarte mari.

Potrivit legii, însă, hârciogii sunt protejați. În Romania trăiesc trei specii de hârciogi, toate, amenințate cu dispariția, iar orice agriculor care are probleme cu ei trebuie să îi anunțe pe cei de la Garda de Mediu, care îi vor prinde și îi vor reloca.

„În cazul hârciogului, care este tot un hamster care trăiește în sălbăticie, fiind un animal de interes comunitar, nu avem voie să îl omorâm, nu avem voie să îl capturăm. Când avem daune, nu trebuie să ne facem singuri dreptate. Anunțăm autoritățile care vin și evaluează daunele”, a precizat Alina Gavriloaie, reprezentant asociație pentru protecția animalelor.

Din specia de hârciogi omorâți de bărbatul din Suceava în România mai există doar câteva mii de exemplare.

„Face parte din specia Cricetus Cricetus și este o specie protejată la nivel mondial și național. La nivel național mai sunt câteva mii din aceasta specie”, a precizat Marius Niță, inspector Garda de Mediu Suceava.

Polițiștii i-au întocmit acum bărbatului un dosar penal pentru braconaj și uciderea cu intenție a animalelor, iar acesta riscă ani grei de închisoare pentru fapta sa.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole