Un altfel de Paste, mai cumpatat, in vreme de pandemie

Este evident că Sărbătorile Pascale din acest an nu vor putea păstra toate tradițiile, așa cum ne-am obișnuit până acum. Pandemia de Covid-19 afectează, fără doar și poate, inclusiv apetitul pentru cumpărături al românilor. Având în vedere că Paștele va fi petrecut acasă, fără musafiri și fără mese întinse, cumpătarea pare a fi cuvântul de ordine al acestor sărbători.

Dincolo de toate însă, nu putem ignora importanța religioasă a Paștilor, drept pentru care, chiar dacă nu va mai putea exista o reuniune completă a familiei sau nu vom mai putea pune pe masă cele mai alese bucate, putem încerca totuși să creăm o atmosferă plăcută în casele noastre.

De exemplu, putem să înroșim ouă și să le încondeiem sau să pregătim tradiționalul meniu cu drob și sarmale și să aprindem o lumânare în cinstea Mântuitorului nostru.

Nici cozonacii şi pasca tradiţională nu pot lipsi în acest an de pe masa românilor în perioada Sărbătorilor Pascale, însă vânzările patiserilor vor înregistra scăderi considerabile faţă de anul trecut, din cauza crizei provocate de noul coronavirus şi a restricţiilor impuse de autorităţi.

 „Anul acesta cred că vom avea o scădere a vânzărilor de cozonaci în perioada Sărbătorilor Pascale de circa 30-35 la sută la nivel naţional, faţă de oferta de 7,5 milioane de cozonaci din anii trecuţi. Industria de panificaţie este afectată de criza coronavirusului, mai ales din punct de vedere al producţiei, pentru că oamenii, în urma restricţiilor impuse, au început să facă pâine în casă sau cumpără mai multe produse de la supermarket, inclusiv pâine. În prezent, au avut de suferit în special fabricile artizanale. O să încercăm şi noi în această perioadă să vindem cozonaci cât mai mult în supermarketuri”, a declarat preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit, Panificaţie şi Produse Făinoase.

De asemenea, nu e nici o tragedie dacă anul acesta de pe masă va lipsi friptura de miel și o vom înlocui cu orice altceva avem la îndemână.

În unele zone ale țării, prețul cărnii de miel în viu la poarta fermei a scăzut cu până la 15% față de anul trecut. Kilogramul pornește de la 8,5 lei, dar la raft va ajunge mult mai scump, anunță unii crescători de ovine. În alte zone, însă, prețul la crescător este mai mare decât anul trecut. În carcasă, prețul mediu pe kilogram anunțat de statistica Comisiei Europene este de aproximativ 24,5 lei, iar fermierii români zic că nu vând sub 15 lei în viu nici în ruptul capului.

Hipermarketurile din toată țara sunt bine aprovizionate în această perioadă, dar mult mai puțin aglomerate comparativ cu alți ani, ceea ce este de înțeles în contextul actual. Stive de ouă, de cozonaci și de iepurași de ciocolată așteaptă clienții dornici să respecte tradiția, iar carnea de miel este disponibilă în numeroase variante: întreg, pe sferturi sau în pachete mai mici. Ouăle au prețuri acceptabile – 10,99 lei pentru 30 de bucăți sau 9,99 lei pentru 10 bucăți gata vopsite.

Cum tradiția spune că de pe masa de Paști nu trebuie să lispească verdețurile, o privire prin piețe ne arată că acestea se găsesc din belșug. O legătură de ceapă verde costă doi lei, la fel și usturoiul verde, iar ridichile sunt 2-3 lei. Dintre ierburile aromatice, leușteanul costă doi lei legătura, dublu față de pătrunjel și mărar, comercianții profitând că acesta este de neînlocuit în ciorba de miel. Salata verde se vinde cu 2-3 lei căpățâna, kilogramul de spanac cu 6-8 lei, iar legătura de leurdă cu un leu.

Oriunde v-ați afla, există condiții pentru o aprovizionare cât mai bună a celor dorite pentru masa de Paști, însă iepurașul va fi mult mai reținut în privința cadourilor și va purta mască.

Imaginile folosite sunt pur ilustrative. Unele sunt preluate de pe internet si pot sa nu se identifice cu momentul sau subiectul ori sa nu reflecte exact realitatea articolului.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Cele mai citite articole